Sådan undgår du madspild

Hvert år ryger 540.000 ton mad direkte ned i skraldespanden. Alligevel er det de færreste der opfatter sig selv som en person, der smider frisk og spiselig mad ud.
I en undersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer svarer 48% af de adspurgte, at de næsten intet mad smider ud, og det tyder på, at vi mangler viden om, hvad madspild egentligt er. Det gør forbrugerbevægelsen ‘Stop spild af mad’ heldigvis noget ved. Siden 2008 har de sat fokus på madspild, og nu lancerer de en række konkrete råd, der belyser hverdagens til tider skjulte eller overset madspild.

En af mine kollegaer, kogebogsforfatter og madskribent Nethe Plenge er med i kampagnen om madspild, og hun har en række gode råd til, hvordan vi kan undgå madspild.
“Det her går ud på at få begreb om, hvad madspild er for en størrelse, og at få nogle gode vaner indarbejdet i sin hverdag. Man både skåner miljøet og sparer penge ved at mindske sit madspild, og i lyset af den økonomiske krise er det selvsagt meningsløst at smide penge direkte i skraldespanden,” siger Nethe Plenge, der her opremser de mest almindelig eksempler på madspild – og hvordan de kan undgås.

Det er spild af mad, når man:

smider mad ud, som kunne have været spist af en selv eller andre. Meget kan spares, hvis man lærer at lave mad af rester.

køber mere ind, end man reelt har brug for. Planlæg indkøbene og tag huskesedlen med, når du køber ind. Pas på mængderabatter for eks. “køb 2 betal for 3”-tilbud, som får dig til at købe mere, end du måske har brug for.

kasserer et stykke frugt, fordi det er lidt rynket, er blevet stødt eller har en plet. Skær I stedet skurv og pletter af. Brug også resten af frugten til frugtsalat eller smoothies.

smider mad ud, fordi det har været på bordet. Stil kun så meget på bordet, som bliver spist op. Køl eller frys det varme mad ned hurtigst muligt.

skubber madvarer bagud i køle- og køkkenskabe og sætter nye indkøb forrest. Tjek indholdet af dit køle- og køkkenskab, inden du køber ind. Køb ikke nyt, før det gamle er brugt op

lægger nye varer i fryseren, før de gamle af samme slags er brugt. Sæt dato på frostvarer med tydelig og synlig skrift på emballagen.

smider den sidste rest i en tube, bøtte eller flaske ud, selv om indholdet er godt nok. Op til 25% af maden går til spilde i uhensigtsmæssig emballage. Brug indholdet op, inden du køber nyt. Stil ketchupflasken på hovedet, så det sidste er nemt at få ud. Kør en næsten tømt tube fra bund mod top over en bordkant. Skær remouladeflasken op for at få det sidste ud.

fjerner og kasserer for mange yderlag af salat, kål, løg og lignende. Skyl grøntsagerne frem for at skære dig ind til den ’rene’ kerne.

kun bruger lige netop den del af en vare, som står i opskriften og kasserer resten. Planlæg din madlavning, så du genbruger dine rester… både råvarer og de tilberedte.

smider mad ud, som er opbevaret forkert og derfor er blevet muggent, råddent, for tørt og lignende. Hvis der ikke er angivet tip om opbevaring på det, du køber, så spørg i butikken.

smider kød, rødder og knolde ud, som man har kogt suppe på. Du kan blende supperurterne til en sauce og skære reelt kød i tern, som kan komme i suppen.

Print Friendly