For et par måneder siden var jeg på besøg hos dessertkok Markus Grigo, da jeg skulle lave en sag om Grigos jul til det her magasin. Her smagte jeg, blandt meget andet godt, den her lækre Panforte med chokolade.
Panforte er en meget intens, krydret italiensk julekage med et højt indhold af kandiserede frugter og nødder. Og netop fordi Panforte er så ‘rig’, klæg og næsten konfektagtig i sin konsistens, smager den bedst i små bidder og gerne i selskab med et lille glas vin santo – eller en god kop kaffe.
I min seneste bog har jeg en opskrift på Panforte, som jeg altid laver den til jul, men i går besluttede jeg mig for at prøve Grigos version. Begge kager har naturligvis et højt indhold af nødder, men mens min indeholder sukat, pomerans og korender, bruger Grigo soltørrede tranebær og mørk chokolade i sin. Jeg erstattede dog de soltørrede tranebær med korender, men ellers fulgte jeg opskriften.
I dag har jeg smagt på kagen, og den blev præcist så god, som jeg huskede den. Om du er til Panforte med chokolade eller ej er en smagssag. Jeg kan lide begge dele, fordi kagerne smager så vidunderligt af jul og forkælelse.
Panforte – Markus Grigo
Foto Henrik Freek Christensen
300 g hele, blandede nødder (pistacier, hasselnødder, mandler)
250 g honning
200 g rørsukker
150 g soltørrede tranebær
200 g sigtet mel
25 g sigtet kakao
3 g kardemomme
200 g finhakket mørk chokolade
evt. flormelis til drys
For en kageform (25 x 25 cm) med bagepapir. Det er nemmest, hvis du smør formen lidt inden du lægger papiret i den. Kom nødderne i forvarmet ovn ved 170 grader varmluft. Rist dem til de begynder at tage lidt farve og dufter aromatisk. Hold dem varme.
Kog honning og sukker op under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt de resterende ingredienser og bland det hurtigt sammen. Massen bliver hurtig kold og dermed besværligt at arbejde med. Derfor skal det gå ret hurtigt og det kræver god kræfter. Pres nu massen ned i formen og tryk den flad. Bag den i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 min. Den må endelig ikke bages for længe, da den ellers bliver hård som sten. Afkøl panforten. Opbevar den i en beholder med låg. Drys den evt. med et lag flormelis, før den skæres ud i små stykker.
Italiensk panforte
Af Lone Kjær fra ‘Sund på den fede måde’
100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g sukat
100 g pomerans
100 g korender
125 g honning
125 g sukker
1 spsk vand
70 g hvedemel
2 tsk stødt kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk stødt nellike
flormelis til pynt
Tænd ovnen på 125 grader. Hak mandler og hasselnødder mellemgroft i en blender. Skær sukat og pomerans i fine små stykker og vend dem med mandler, hasselnødder og korender. Kom honning, sukker og vand i en gryde og kog op ved svag varme, til sukkeret er opløst. Bland hvedemel og krydderier med frugt og nødder. Hæld sukkermassen over og vend det godt sammen. Det kræver gode kræfter, for massen er tung og klistret.
Fordel massen, så godt du nu kan, i et jævnt lag i en springform på ca. 22 cm i diameter foret med bagepapir. Bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen, før den tages ud af formen, drysses med flormelis og skæres i skiver. Opbevares kagen i en beholder med tætsluttende låg holder den sig rigtig længe.
Har du svært ved, at få fat i ægte sukat og pomerans, så fås det hos specielkøbmanden, som sender ud i løbet af et par dage.
Newyorkerbyheart
dec 16, 2010 -
Uhmm, begge versioner lyder gode :-) Da vi var i Firenze i sommers, havde jeg en panforte med hjem, det var første gang jeg smagte det og egentlig troede jeg slet ikke at det ville være noget for mig, fordi jeg troede den ville være for sød. Men jeg er helt vild med den – i meget små bidder som du skriver og til en rigtig god kop kaffe….
Jeg må prøve at lave det selv på et tidspunkt :-)
KH
Birthe
Birgit
nov 30, 2012 -
panforte af makus grigo… uhhh dem har jeg lige lavet i går. De blev hårde som sten. Da de kom ud af ovnen var de bløde som smør, og man kunne skære et lille stykke af og trille.. men her til morgen er de stenhårde og skal skæres med en økse… det er ærgeligt for alle de gode råvarer. Jeg havde dem bestemt ikke i ovenen for længe.. forstår ikke hvad der gik galt. gik slavisk efter opskriften…
Lone Kjær
nov 30, 2012 -
Hej Birgit,
Hvor er det bare ærgerligt… og underligt, hvis du har fulgt opskriften og opbevaret den i en beholder med låg.
Måske har kagen bagt for længe, også selvom du har fulgt opskriften. Ovne bager som bekendt meget forskelligt, og hvis kagen bliver bagt for lang tid, kan den godt blive meget hård.
Jeg har som nævnt selv lavet Grigos version, og den blev rigtig godt, også selvom den var mere hård end min egen panforte.
Jeg pakker altid min panforte ind i bagepapir, og opbevarer den efterfølgende i en frysepose i en kagedåse. Så bevarer den sin karakteristiske hårde konsistens, men man kan stadig skære af den.
Bedste hilsner
Lone
Birgit
nov 30, 2012 -
ved nærmere eftertanke… de smager forrygende… skal bare skæres ud i bitte små stykker… måske skal de bare være så hårde.. Det var bare super svært at skære dem ud.
Lone Kjær
nov 30, 2012 -
Panforte skal være hårde, men naturligvis ikke stenhårde. Det glæder mig, at ingredienser og arbejdsindsat ikke er gået helt til spilde. Håber du nyder hver en bid.
God weekend.
Bedste hilsner
Lone
Karl-Christian
dec 31, 2012 -
Hold da op! Panforte er hårdt arbejde, men du godeste, hvor er de lækre. De var ikke så vanskelige at skære i stykker, da jeg gjorde det, mens de endnu var lune.
Tak for opskriften, som jeg har tyvstjålet og brugt på min egen blog.
Godt nytår.
Karl-Christian
Karl-Christian
dec 31, 2012 -
OBS! OBS! OBS!
Pas på derude. Jeg har netop opdaget at Panforte er stærkt vanedannende. Det er godt, at de er så besværlige at lave, men jeg frygter abstinenserne, når jeg kommer til bunden af kagedåsen.
K-C