I sidste uge skrev Karin og spurgte om, hvorfor hendes gulerodssuppe altid ender med at se kedelig ud. Læs spørgsmål og svar – og få opskriften, som er fra min seneste bog:
Kære Lone,
Jeg har et spørgsmål. Jeg er helt vild med din Hot gulerodssuppe fra din bog ‘Sund på den fede måde’. Jeg lavede den lige igen i går aftes. Kokosmælken ligger sig som små hvide pletter i suppen – det smager ok, men ser ikke så godt ud. Hvad gør jeg galt?
Kh Karin
Kære Karin,
Umiddelbart tror jeg, at de små hvide pletter i din suppe skyldes, at kokosmælken skiller. Hvis du bruger kokosmælk light, skal du være forsigtig med varmen, da den er meget varmefølsom og nemt skiller, og det ses som små hvide pletter. Suppen bør derfor ikke koge, efter at kokosmælken er tilsat.
Alternativt kan du bruge den almindelige ‘fede’ kokosmælk, som har det bedre med at koge – og hvis du alligevel gerne vil spare på kalorierne, spæder du til med lidt mere bouillon.
Kh Lone
Hvis du har et spørgsmål om mad, som du tror, jeg vil kunne svare på, så skriv til mig – enten under Reply eller på madskribent@lonekjaer.dk/wplone
HOT GULERODSSUPPE
Fra ‘Sund på den fede måde’ af Lone Kjær Foto Henrik Freek Christensen
4 personer
1 løg
2 chilier
500 g gulerødder
400 g kartofler
1 spsk ekstra jomfru olivenolie
2 tsk stødt karry
2 tsk stødt spidskommen
1 fed hvidløg
1 liter bouillon, fx økologisk urtebouillon fra A. Vogel
2 dl kokosmælk light
salt og friskkværnet peber
Tilbehør
1 potte thaibasilikum el. frisk koriander
1 dl græsk yoghurt 10%
lidt knust rosenpeber
groft brød
Pil og hak løget. Flæk chilierne, skrab kernerne ud og hak chilierne fint. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern.
Varm olien i en gryde og brun karryen af. Tilsæt spidskommen og svits løg, chili, presset hvidløg, gulerødder og kartofler et par minutter.
Hæld bouillon over grønsagerne og lad dem simre under låg i ca. 20 minutter, til de er møre og godt udkogte.
Blend suppen, tilsæt kokosmælk og varm op. Smag suppen til med salt og peber. Server suppen med frisk thaibasilikum, en skefuld græsk yoghurt, lidt knust rosenpeber og brød.
Frank Christensen
apr 1, 2016 -
Hvis nu man er kommet til, at varme det for hårdt og kokosmælken er begyndt, at skille. Er der så en eller anden ting man kan gøre så den ikke skiller mere.
Altså er der en løsning på problemet med skilning, hvis det er sket?
Til info så har jeg også brugt økologisk fløde og det har jeg læst det også kan have let ved at skille er det rigtigt?
Lone Kjær
okt 5, 2016 -
Jeg har desværre ikke selv haft held med ’samle’ en kokosmælk som først er skilt, så hvis du har fundet et tip, modtager jeg det gerne.
Mht fløden så er det rigtigt at den skiller lettere når den er økologisk. Næsten alt økologisk fløde er uhomogeniseret og dvs fedtet stadig findes som hele perler / klumper. Under opvarming skiller den lettere, og det sammen kan ske, hvis den piskes for hårdt.