En italiensk favorit

Blandt mine mange favoritopskrifter fra det italienske køkken er cannelloni… pastarør som fyldes med kød og eller grøntsager, for efterfølgende at gratineres med ost eller ostesauce. Faktisk er min svaghed for cannelloni så stor, at de ofte står på menuen herhjemme og gerne i forskellige udgaver.

Opskriften på de cannelloni som du ser på billedet, har jeg udviklet til Hjerteforeningen. Det betyder at retten er hjertevenlig med en fedtenergiprocent under 30 og en begrænset mængde af det ‘farlige’ mættede fedt.

Retten, som jeg tilbereder den, er et rigtig godt eksempel på, at sundhed og velsmag godt kan gå hånd i hånd, for selvom den indholder mindre ost (sammenligner du med andre tilsvarende opskrifter) og jeg laver en bechamel uden smør og opbagning, er smagen stadig uforglemmelig.

Jeg foretrækker at bruge friske lagsagneplader (gerne med fuldkorn), som jeg skærer ud, fylder og ruller. Pastarørerne toppes efterfølgende med spinatbechamel og ost inden de gratineres i ovnen. Som tilbehør til cannelloni serverer jeg en sprød spidskålssalat vendt med vinaigrette, men senere på sommeren når tomaterne virkelig smager af noget, foretrækker jeg en tomatsalat med hakket løg, masser af frisk basilikum og lidt oliven.

Cannelloni med frisk spinat og okse
Af Lone Kjær Foto Maria P.

4 personer

1 løg
1 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
400 g hakket oksekød max 8% fedt
1 dl tomatpure
1 dåse cherrytomater eller flåede hakkede tomater
1 tsk oregano
salt og peber

Spinatbechamel:
200 g babyspinat
4 dl letmælk
1 spsk hvedemel
revet muskatnød
salt og peber

400 g friske lasagneplader, gerne fuldkorn
75 g reven mozarellaost til gratinering

Hak løget. Varm olien i en gryde og svits løg og og pres hvidløg. Tilsæt kødet og brun det ved god varme. Tilsæt tomatpure og cherrytomater og vend rundt i kødet. Lad kødet simre ca. 5 min. under låg. Krydr med oregano og smag til med salt og peber. Tag gryden af varmen.
Skyl og slyng spinaten fri for vand. Varm 3 dl mælk i en gryde. Ryst resten af mælken med hvedemel til en jævning og rør den i mælken under omrøring. Kog saucen i 2 min. og tilsæt skyllet afdryppet spinat. Lad spinaten falde sammen i saucen, før der smages til med revet muskatnød, salt og peber. Tænd ovnen på 180 grader.
Skær forsigtigt de friske lasagneplader ud i 8 stykker. Fordel lidt oksekødsfyld på midten af hvert stykke. Rul forsigtigt pastaen sammen og læg de fyldte cannelloni side om side i et smurt ovnfast fad. Dæk med spinatbechamel. Drys med reven ost og bag i ca. 15 min. til osten gratinerer.

Print Friendly