Forleden spurgte en bekendt mig om, hvordan det kan være, at hun altid har så svært ved at rulle mørdej til en tærte ud: Min mørdej går altid i stykker, og hver gang jeg laver en tærte ender det med, at jeg må lappe dejen sammen i formen. Og når tærten er bagt, så har den ikke længere nogen kant, og den ligner slet ikke de smukke tærter, som jeg ser på billederne. Hvad gør jeg galt?
Når du laver en mørdej, så skal dejen kun lige samles (enten med æggeblomme eller vand) og ikke æltes som en brøddej. Hvis dejen æltes for meget, så er det, at den trækker sig sammen under bagningen.
Så snart du har samlet dejen, skal den hvile i køleskabet en halv til en hel time. Mens dejen hviler får smørret tid til at sætte sig, og det gør dejen lettere at rulle ud. Jeg ruller dejen ud mellem to stykker bagepapir. På den måde undgår jeg, at dejen hænger i bordet eller bliver for melet – og den er også nemmere at få over i formen.
Læg dejen i formen, så den fylder hele formens bund og kanter. Tryk dejen godt ind i formens hjørner. For at få den flotte kant skal dejen gå op over kanten. Den overskydende dej skærer du fra. Prik dejen med en gaffel.
Hvis dejen ikke skal bages med fyld, så lægger du et stykke bagepapir over bunden og fylder det med tærtekugler. Tærtekugler er små keramiske kugler som hjælper til med at tynge dejen ned i formen, så dejen bevarer formen og ikke trækker sig sammen under bagningen. Tærtekugler kan bruges igen og igen og købes i velassorterede køkkenudstyrsforretninger. Alternativt kan du bruge tørrede bønner.
Når dejen er bagt fjerner du bagepapir og tærtekugler eller bønner – som gemmes til næste gang – og din tærtedejen er nu rigtig flot og klar til at bliver fyldt med fx creme og frugt.
Foto: Columbus Leth
Linn
jul 15, 2011 -
Hvor er det nogle flotte billeder du har fundet for at illustrere det her indlæg. Og god beskrivning også – for den del!
Lone Kjær
jul 15, 2011 -
Tak… Jeg har selv stylet billederne som illustrerer den del af fremgangsmåden. De er i øvrigt taget af Columbus Leth – en af de dygtige fotografer, som jeg arbejder sammen med.
Mia Sørensen
jul 15, 2011 -
Hej Lone.
Dejlig beskrivelse, du dér har fremstillet. Jeg har i øvrigt lige bagt din pæretærte, som også findes her på bloggen (fra efterårsnummeret 2010 af Sæson). Mørdejen er så let at have med at gøre, og til min store overraskelse, så var den stadig fejlig sprød, da vi spiste resterne på andendagen, selv om fyldet jo er af en karakter, så det sagtens kunne have gjort bunden blød. Jeg synes ellers, sådan noget med mørdej helst skal spises på bagedagen. Fantastisk opskrift, som jeg varmt kan anbefale, hvis man alligevel lige er forbi din dejlige blog.
God week-end
Lone Kjær
jul 15, 2011 -
Tak Mia.. Ja, den tærte er virkelig lækker. Nu det er sommer kan jeg anbefale, at du prøver at lave den med ferskner i stedet for pærer. Det er altså også rigtig godt!
Kh Lone
Naomi
aug 10, 2011 -
Hej Lone
Kan man også bruge denne mørdej opskrift til gode snitter (med marmelade)
Jeg har nu ikke prøvet denne opskrift endnu, men kommentarene er gode nok :)
Vh. Naomi
Lone Kjær
aug 15, 2011 -
Kære Naomi,
Det kan du godt, så længe dejen hviler inden den rulles ud. Alternativt har jeg en god opskrift på mørdej til snitter i det her blogindlæg
http://lonekjaer.dk/wplone/2010/11/barndommens-kage/
God fornøjelse.
Kh Lone
EVA
aug 18, 2011 -
HEJ LONE
DU HAR VEL IKKE EN OPSKRIFTPÅ EN RIGTIG GOD GL DAGD MARMOR KAGE
MVH EVA
Lone Kjær
aug 22, 2011 -
Hej Eva,
I dagens blogindlæg får du opskriften på min marmorkage. God fornøjelse.
http://lonekjaer.dk/wplone/2011/08/gammeldags-marmorkage/
Kh Lone