For et par måneder siden skrev jeg et blogindlæg om, hvordan jeg bruger mine rugbrødsrester til hjemmelavet ymerdrys. En anden måde at få brugt rugbrødsrester på er naturligvis i øllebrød, som lidt er en overset spise.
I min barndom lavede min mor tit den lækreste fløjlsbløde øllebrød. Var vi heldige, fik vi en skefuld letpisket flødeskum på toppen, men ellers blev øllebrøden serveret med mælk som morgenmad.
Her i familien er det mest min datter, der efterspørger øllebrød, og selvom jeg ikke laver det så tit, så bliver hun af og til forkælet med en skål som denne. Øllebrøden serverer jeg med et sprødt drys af honningristede havregryn og lidt letpisket flødeskum. Det smager fantastisk… både som morgenmad og til dessert.
Øllebrød med crunch og fløde
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
4 personer
250 g rugbrød
3 dl vand
2 1/2 dl hvidtøl
100 g sukker
Crunch:
75 g honning
75 g havregryn
Tilbehør:
letpisket flødeskum
Skær rugbrødet i små tern. Kom brødet i en gryde og hæld vandet over. Lad det stå natten over.
Varm honningen på en tør pande og rist havregrynene til de er gyldne. Vend i grynene konstant, så de ikke brænder på, men bliver pænt gyldne. Kom de honningsristede gryn på et stykke bagepapir og afkøl.
Kog rugbrødsblandingen op og rør godt, så grøden bliver fri for klumper. Kog i ca. 5 min. Tilsæt hvidtøl og sukker og lad grøden koge ved svag varme i yderligere 5 min, mens der af og til røres i den.
Hæld øllebrøden i tallerkener, drys med sukker så den ikke trækker skind og server grøden lun med crunch og letpisket flødeskum.
Karl-Christian
jan 24, 2013 -
Øllebrød tilhører bestemt haute cuisine!
Endelig er der jo også den mulighed at lave rugbrødscroutoner, som er anvendelige både i supper og salater og så er de temmelig langtidsholdbare.
Lone Kjær
jan 25, 2013 -
Rugbrødscrocutoner ristet i ovnen med lidt olivenolie og fx sennep smager skønt.
EVA
jan 24, 2013 -
HEJ LONE- SKØNT MED ØLLEBRØD, DET VAR JEG OGSÅ FLITTIG BRUGER AF TIL VORES BØRN, EN SKØN RET.MAN GLEMMER DET I DET DAGLIGE, SÅ DEJLIGT NÅR DER KOMMER SÅDANNE TING FRA DIG, DET SKAL PÅ BORDET IGEN
GOD DAG TIL DIG
MVH EVA
Lone Kjær
jan 25, 2013 -
Det glæder mig Eva. Jeg håber, du har mod på lidt sprød chrunch… det er en skøn kontrast til øllebrøden.
GASTROmad
jan 28, 2013 -
Øllebrød er ved, at få et comeback igen, selv om jeg bedre kan lide den som desert :-).
/Søren
Lone Kjær
jan 28, 2013 -
Tror vi er mange som er glade for øllebrødens comeback – både som dessert og morgenmad.
Malene
sep 11, 2013 -
Hej.
Dejlig at se en øllebrøds-opskrift. Det ser man ikke så tit.
Det lyder som en rigtig god ide, at honningriste lidt havregryn og putte ovenpå. Kunne forestille mig, at det var rigtig lækkert.
For at gøre selve smagen på grøden lidt mere frisk, putter jeg nogle gange lidt presset appelsinsaft i samt lidt revet appelsinskal. Det giver en rigtig god smag.
Mvh. Malene
Lone Kjær
sep 12, 2013 -
TAK for tippet Malene. Det lyder lækkert.
Rune
jul 16, 2014 -
Fandt lige denne dejlige opskrift via google. Den skal jeg helt sikkert igang med. Tusind tak ;)
Lone Kjær
aug 8, 2014 -
Det var så lidt… håber øllebrøden blev en succes:-)