Mandolinsnak #2…og mandagens opskrift

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er vild med mit mandolinjern. I går brugte jeg det nemlig igen. Denne gang til en salat af jordskokker.

Fordelen ved at bruge en mandolin er selvfølgelig, at grønsagerne bliver super flotte, ensartet og ‘prof’ at se på, samtidig med at det går hurtigt. En kombination, som jeg er ret vild med. Men… du skal altså ikke fortvivle, hvis du ikke har en mandolin. Jordskokkesalaten kan sagtes laves uden. Du skal bare bruge en meget skarp kniv og være lidt ferm på fingrene. Det tager lidt længere tid. Til gengæld kan det være næsten helt Zen-agtigt, at stå der og snitte jordskokker…

Så med eller uden mandolin. Her er dagens opskrift til den grønsagsspisende familie.

Dagens grønne tip: Lav dobbelt portion af romanescosaucen nu du er i gang. Den er meget anvendelig at have på ‘lager’. Hvis du opbevarer den i en beholder med låg i køleskabet, holder den sig fint i op til flere dage. Jeg bruger den som smørrelse på sandwich, som dip til rå grønsager, som dryp over en gang kogt fuldkornspasta eller som ekstra tilbehør til aftensmaden.

Marineret jordskokkesalat med romanescosauce og stegt kylling
4 personer
1 kylling
rosmarin
salt og peber
Marineret jordskokkesalat:
500 g jordskokker
1 håndfuld bredbladet persille
lidt hasselnødder
saft og skal af 1 økologisk citron
1 spsk. citronolie eller ekstra jomfru olivenolie
50 g hel parmesanost
salt og peber
Romanescosauce:
2 røde peberfrugter
50 g mandler
1 lille fed hvidløg
1 spsk. hvid balsamicoeddike
ekstra jomfru olivenolie
salt og peber
Tilbehør:
kogte kartofler
Halver peberfrugterne, fjern fråstole og læg de halve peberfrugter på en bageplade med bagepapir. De skal ligge med ydersiden opad. Grill dem i ovnen til de er godt mørke og brankede. Tag dem ud og kom dem i en frysepose. Bind en knude på posen og lad dem ligge ca. 15 min. Tag dem ud og pil skindet af. Kom peberfruger i en blender sammen med mandler og presset hvidløg. Blend til en grovkornet tyk konsistens. Smag til med eddike, olie, salt og peber.
Rens kyllingen og læg den i et ovnfast fad. Krydr med rosmarin, salt og peber og steg den i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time.
Skrub jordskokkerne rigtig godt, så de er fri for jord. Tør dem godt og snit dem i så tynde skiver som muligt, enten på mandolinjern eller i hånden med en skrab kniv. Vend jordskokker med persille, hakkede hasselnødder, citronskal- og saft, olie og høvlet parmesanost. Krydr med salt og peber og lad salaten stå min. 30 min.
Server jordskokkesalat med romanescosauce, stegt kylling og kogte kartofler.
Print Friendly