Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er vild med mit mandolinjern. I går brugte jeg det nemlig igen. Denne gang til en salat af jordskokker.
Fordelen ved at bruge en mandolin er selvfølgelig, at grønsagerne bliver super flotte, ensartet og ‘prof’ at se på, samtidig med at det går hurtigt. En kombination, som jeg er ret vild med. Men… du skal altså ikke fortvivle, hvis du ikke har en mandolin. Jordskokkesalaten kan sagtes laves uden. Du skal bare bruge en meget skarp kniv og være lidt ferm på fingrene. Det tager lidt længere tid. Til gengæld kan det være næsten helt Zen-agtigt, at stå der og snitte jordskokker…
Så med eller uden mandolin. Her er dagens opskrift til den grønsagsspisende familie.


Dagens grønne tip: Lav dobbelt portion af romanescosaucen nu du er i gang. Den er meget anvendelig at have på ‘lager’. Hvis du opbevarer den i en beholder med låg i køleskabet, holder den sig fint i op til flere dage. Jeg bruger den som smørrelse på sandwich, som dip til rå grønsager, som dryp over en gang kogt fuldkornspasta eller som ekstra tilbehør til aftensmaden.
Marineret jordskokkesalat med romanescosauce og stegt kylling
4 personer
1 kylling
rosmarin
salt og peber
Marineret jordskokkesalat:
500 g jordskokker
1 håndfuld bredbladet persille
lidt hasselnødder
saft og skal af 1 økologisk citron
1 spsk. citronolie eller ekstra jomfru olivenolie
50 g hel parmesanost
salt og peber
Romanescosauce:
2 røde peberfrugter
50 g mandler
1 lille fed hvidløg
1 spsk. hvid balsamicoeddike
ekstra jomfru olivenolie
salt og peber
Tilbehør:
kogte kartofler
Halver peberfrugterne, fjern fråstole og læg de halve peberfrugter på en bageplade med bagepapir. De skal ligge med ydersiden opad. Grill dem i ovnen til de er godt mørke og brankede. Tag dem ud og kom dem i en frysepose. Bind en knude på posen og lad dem ligge ca. 15 min. Tag dem ud og pil skindet af. Kom peberfruger i en blender sammen med mandler og presset hvidløg. Blend til en grovkornet tyk konsistens. Smag til med eddike, olie, salt og peber.
Rens kyllingen og læg den i et ovnfast fad. Krydr med rosmarin, salt og peber og steg den i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time.
Skrub jordskokkerne rigtig godt, så de er fri for jord. Tør dem godt og snit dem i så tynde skiver som muligt, enten på mandolinjern eller i hånden med en skrab kniv. Vend jordskokker med persille, hakkede hasselnødder, citronskal- og saft, olie og høvlet parmesanost. Krydr med salt og peber og lad salaten stå min. 30 min.
Server jordskokkesalat med romanescosauce, stegt kylling og kogte kartofler.
Marian Larsen
mar 29, 2010 -
Kære Lone,
Tak for din lækre opskrift. Kan du mon anbefale et godt og brugbart mandolinjern? Jeg synes nemlig mange af dem jeg har set i butikkerne ser skrøblige og “billige” ud, så jeg har endnu ikke turde investere i et.
Mange gode hilsner,
Marian
Lone Kjær
mar 29, 2010 -
Kære Marian, Hvis du overvejer at købe et mandolinjern, så kan jeg varmt anbefale et fransk ‘de Buyer’. Sådan et har jeg selv. Det er robust, har forskellig klinger og er i rustfrit stål. Samtidig er det nemt at betjene. Jeg mener, det koster ca. 1.100 kr., hvilket også er en del, men det er god kvalitet. Jeg købte mit i USA, men du kan vist godt købe det over nettet. Kh, Lone
Marian Larsen
maj 7, 2010 -
Hej Lone,
Dét lyder lige præcis som det stykke værktøj jeg skal have investeret i. Jeg vil hellere købe få, rigtigt gode ting i en kvalitet, som holder – end plastikudgaverne, som jeg udemærket ved, kun holder kort tid. Hellere kvalitet frem for kvantitet :)
Så tusind tak for tippet!
Og rigtig god weekend.
Marian
Troels Hansen
jan 16, 2012 -
Kære Lone
Er du stadigvæk glad for dit mandolinjern og vil du fortsat anbefale “de Buyer”?
Uanset hvad, har du kendskab til andre mandolinjerns som alternativer?
Er du ejer af en røremaskinen, i så fald hvilken? Jeg over, at købe en Assistent eller en KItchenaid, men kan desværre ikke bestemme mig :(
Bedste hilsner, Troels Hansen
Lone Kjær
jan 17, 2012 -
Kære Troels,
Jeg er stadigvæk rigtig glad for mit mandolinjern va ‘de Buyer’. Jeg har prøvet adskillige mandolinjern, men det her er det bedste, og er alle pengene værd.
Jeg har en røremaskine – Kitchenaid. Jeg har aldrig haft andre, og den er mindst 10 år gammel. Den kører flere gange om ugen, nogle gange mange gange om dagen, og den har aldrig svigtet. Derudover er det selvfølgelig en utrolig smuk maskine, hvis den skal stå fremme.
Nogle af mine gode venner har investeret i en røremaskine fra Kenwood, som de er rigtig glade for, men den har jeg ikke selv erfaring med.
Jeg håber, det kan hjælpe dig lidt, og at du får investeret i noget godt køkkengrej.
Kh Lone