Sommerfavoritter #2

I weekenden lavede jeg Ajo Blanco – endnu en af mine sommerfavoritter – som er en klassisk, spansk, kold sommersuppe. Suppen består primært af mandler, hvidløg, brød, olivenolie og sherryeddike – dyre, lækre, men også meget velsmagende ingredienser. Heldigvis kan det smages, at du bruger ‘luksusingredienser’, for suppen er utrolig delikat med en pikant smag af mandler og hvidløg.
Suppen er meget nem at lave, fordi der hverken skal skrælles eller koges. Det, der tager længst tid er at smutte mandlerne. Du skal bruge enten en foodprocessor eller blender, og så skal suppen tilberedes i god tid, da den skal stå på køl mindst en time før servering – hvilket gør den oplagt som gæstemad, fx som en appetitvækker eller forret. Fordi suppen er så intens, vil jeg anbefale, at den serveres i små portioner, enten som shots (i glas) eller i små skåle med et dryp basilikumsolie… og gerne på terrassen til et glas cava…

Ajo Blanco med basilikumsolie
4 personer

100 g daggammel lyst brød uden skorpe
150 g smuttede mandler
2-3 fed hvidløg
1 spsk. sherryeddike
1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
3-4 dl koldt vand
salt og peber

Basilikumsolie:
1 håndfuld basilikumsblade
1 dl ekstra jomfru olivenolie

Skær brødet i tern og læg det i en skål. Hæld koldt vand over så det dækker og lad stå til brødet er blødt – ca. 5-10 min.
Vrid brødet fri for vand og kom det i en foodprocessor eller blender sammen med smuttede mandler, presset hvidløg og eddike. Blend mens olien tilsættes dråbevis. Tilsidst tilsættes koldt vand. Kør indtil suppen har konsistens som tyk fløde. Hæld suppen i en kande og stil på køl en times tid.
Kom basilikumsblade og olivenolie i en blender og kør et øjeblik.
Dryp lidt olie over suppen ved servering.

Resten af basilikumsolien holder sig fint et par dage i køleskabet. Du kan fx dryppe lidt olie over hjemmebagt pizza eller på ristet brød, toppet med  friske tomater og serveret som bruscetta.

Print Friendly