Stikkelsbær på glas

I weekenden har jeg lavet stikkelsbærmarmelade af de to kilo fynske stikkelsbær, som jeg var så heldig at få foræret her forleden. Det er flere år siden jeg sidst har lavet stikkelsbærmarmelade, og det skyldes helt sikkert, at bærrene er svære at få fat i. Desværre… for stikkelsbær smager fantastisk – også kogt til en syrlig kompot serveret til en stegt sild. Jeg droppede kompotten, men lavede til gengæld en fantastisk velsmagende marmelade, som blev helt perfekt – både i konsistens og smag. Lige tilpas sød-syrlig og med et delikat strejf af vanilje.
Opskriften er lige ud af landevejen, men den kan sagtens tilsættes en kanelstang eller lidt stjerneanis, hvis du godt kan lide den lidt krydret. Du kan også prøve, at tilsætte den færdige marmelade lidt smuttede hakkede mandler, inden den hældes på glas. De giver marmeladen lidt bid og det er rigtig lækkert,
hvis du fx kommer en skefuld marmelade i en skål yoghurt…


Stikkelsbærmarmelade med vanilje

1 kg stikkelsbær
500 g sukker
2 dl vand
1 vaniljestang
3 tsk. geleringspulver til marmelade uden konservering
2 spsk. sukker
1 tsk. atamon + atamon til at skylle glassene i

Skyl og nip stikkelsbærrene og kom dem i en gryde med sukker og vand. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn og stang i gryden til stikkesbærrene. Kog op og skum af. Lad stikkelsbærrene koge i ca. 10 min. ved svag varme. Rør geleringspulver med sukker og drys det i marmeladen under omrøring. Kog marmeladen i ca. 1 min. Tag gryden af varmen, fjerne vaniljestangen og tilsæt atamon. Hæld marmeladen på atamonskyllede glas.

Print Friendly