Mad til mange

Efteråret er højsæson for kogebogsudgivelser og derfor den tid på året, hvor jeg qua mit job modtager mange kogebøger. I år er ingen undtagelse, og en af de bøger som jeg pt synes allerbedst om, er ‘Mad til mange’ af Camilla Lawes. Den udkom i torsdags fra Politikens forlag og koster 250,- kr.

Som bogens titel antyder er temaet gæstemad… når det er uformelt og hyggeligt. Bogen er tænkt som inspiration til alle os, der godt kan lide at være mange til bords, både når vi inviterer til ’spis og skrub hjem’, har madklubber, familiemiddage og andre festelige sammenkomster.
Alle opskrifter er som udgangspunkt til 8 personer, men kan ganges op, hvis man er flere og meget af maden kan tilberedes i god tid, så man som vært har tid til at være sammen med gæsterne.
Opskrifter og billeder er meget inspirerende, men det som adskiller bogen fra andre og gør den anvendelig, er den arbejdsplan, som ved hver opskrift guider dig, så du ved, hvad du bør lave fx dagen før, to timer før eller lige før middagen. Det er en rigtig fin lille detalje.
En anden skøn detalje er opslaget forrest i bogen, hvor Camilla giver inspiration til 15 forskellige menuer. Er du fx til en Krydret aften, skal du lave en Herremiddag eller får du en vegetar på besøg, så får du tips til, hvilke opskrifter der passer ind i det pågældende tema.

I går var jeg til reception på bogen, hvor jeg bl.a. fik smagt Tomattærter med sennep, Røget andebryst med peberrodscreme, Jordskokkesuppe med jomfruhummer og en saftig Bærkage med blåbærcreme. Det var alt sammen meget lækkert og dejlig uhøjtideligt. Min favorit var de små stykker ristet rugbrød med røget andebryst og peberrod. En lækker lille servering til et glas vin før middagen.

Røget anderbryst med peberrod og æble
fra ‘Mad til mange’ af Camilla Lawes

ca. 32 stk.

200 g røget andebryst (bestilles hos slagteren)
1 rødt æble
lidt frisk timian
1/2 dl æbleeddike
1 dl rapsolie
salt og peber
4 skiver rugbrød

Peberrodscreme:
2 1/2 dl piskefløde
6 cm frisk peberrod
peber

Skær andebryst i tynde skiver. Skær æblet i meget fine terninger og vend med timian, æbleeddike, rapsolie, salt og peber. Skær rugbrødsskiverne i små trekanter og rist dem mørke og sprøde på brødristeren. Pisk fløden til peberrodscremen stiv og vend med friskrevet peberrod og peber. Læg en klat peberrodscreme på hvert stykke rugbrød, kom en skive andebryst på og andre med krydrede æbletern. Krydr med friskkværnet peber og server straks.

Arbejdsplan
To timer før:
– skær og rist rugbrød
– tilbered æbledressing
– riv peberrod

Lige før middagen:
– smør peberrodscremen på brødet
– kom andebryst og æbleterninger på
– krydr med peber

Print Friendly