En kålsucces

I øjeblikket skrives der meget om at kål er cool, og jeg er rigtig glad for at mange endelig er ved at få øjnene op for kålens gode egenskaber. Jeg har selv i flere år skrevet om og lavet utallige opskrifter med kål, netop fordi det smager godt, er sundt og fyldt med vitaminer og kostfibre.
Ud over den gode smag har kål en række andre fordele. Kål er billigt, også selvom du køber det økologiske. Der er altid mad til mange, og hvis du opbevarer det på køl holder det en evighed. Er du kreativ i et køkken, kan kål give dig en masse spændende smagsoplevelser, og personligt er jeg meget begejstret for det appetitlige og rustikke udseende retter med kål ofte har.

I vintermånederne står der tit kål på menuen her i familien og selvom jeg har en svaghed for grønkål, så er jeg også rigtig glad for rødkål. Her tænker jeg ikke kun på den klassiske, men også den mere moderne kålsalat.

Udgangpunktet for en god kålsalat er kål som er snittet fint. Har du et mandolinjern vil jeg anbefale, at du snitter kålen på det. Alternativt bruger du en skarp kniv og snitter den så fint og tyndt som muligt. For at mørne kålen drysses den med salt og sukker, så den bliver blødere, uden at den mister sin lækre sprødhed.

En af kålssuccerne fra mit køkken er en rødkålssalat med bær. Egentligt en meget simpel vintersalat som består af rødkål, vinaigrette, soltørrede tranebær og enten blåbær eller hindbær afhængig af, hvad jeg har i frysere. Salaten er altid populær, fordi den er frisk, har bid og bidrager med et sprødt, friskt og syrligt modspil til rigtig mange retter. Opskriften her rækker fint til 6 personer, og en rest smager næsten endnu bedre dagen efter til frokost.

Rødkålssalat med bær
Af Lone Kjær

1 lille rødkål
1 spsk. salt
1 spsk. sukker

Vinaigrette:
1 spsk. æbleeddike
2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
2 tsk. sød sennep
2 tsk. flydende honning

50 g soltørrede tranebær
200 g frosne, optøede hindbær eller blåbær
salt og peber

Halver kålhovedet, fjern de yderste blade og stokken. Snit kålen fint, enten på en mandolin eller med en skarp kniv. Kom rødkålen i en skål.  Drys sukker og salt over og vend godt rundt. Lad kålen stå i ca. 30 min. Rør ingredienserne til vinaigretten sammen og vend forsigtigt med kål, soltørrede tranebær og bær. Smag til med salt og peber.

Print Friendly