Hvorfor bliver mit rugbrød for surt?

I ugens løb har jeg fået mange interessante spørgsmål til madbrevkassen. Et af dem kommer fra Maria, som jeg tidligere har undervist på Suhr´s Seminarium og det handler om hjemmebagt rugbrød.

Hej Lone,
Jeg skriver til dig, fordi jeg har et spørgsmål vedrørende hjemmebagt rugbrød. Jeg har læst på Suhrs og haft dig som underviser og været på et brødkursus for et års tid siden.
Jeg driver en kantine med udviklingshæmmede i Ordrup, og her bager vi vores rugbrød efter din opskrift og med surdej.
Mit rugbrødet får en lidt for sur smag og derfor er mit spørgsmål. Har du ideer til, hvad man kan gøre, for at mindske den sure smag? Skal jeg virkelig starte forfra med min surdej – som ellers har været igang siden dit bagekursus på Suhrs?
Jeg håber, at du kan hælpe mig:-)
Kh Maria

Kære Maria,
Hvor er det fantastisk, at din surdej stadig lever.
Når dit rugbrød smager for surt, kan det skyldes, at din surdej har stået for længe siden sidste bagning, og du kan derfor prøve at bage lidt oftere, og se om det hjælper på smagen. Alternativt kan du prøve at bage med lidt mindre surdej.
Hvis det ikke lykkedes, så del din surdej i to og rør den ene del med en tilsvarende mængde vand. På den måde mildner du surdejen lidt, og det bør uden tvivl give et mildere og knap så surt rugbrød. Den anden halvdel af surdejen kan du med fordel give væk til en, som du ved vil sætte pris på den.
Jeg håber, at det lykkedes for dig, så du ikke behøver starte forfra med en ny surdej.
Med venlig hilsen
Lone Kjær

Hvis du har et spørgsmål om mad, som du tror, jeg vil kunne svare på, så skriv til mig – enten under Reply eller på madskribent@lonekjaer.dk/wplone

Print Friendly