Røremaskiner

I dag handler madbrevkassen om Kitchen Aid, den populære røremaskine som er en fantastisk hjælp, hvis man bager tit.
Hvis du ikke allerede har en røremaskine, men overvejer at investerer i en, så har Politiken for nylig testet 8 røremaskiner og deres funktionalitet. Kitchen Aid får ikke specielt høje point, netop fordi den kun kan røre op til 1 kg mel, men jeg er nu alligevel meget glad for min. Du kan læse testen HER.

Kære Lone,
Jeg er begyndt at bage med ølandshvede, som jo kræver en grundig tur i røremaksinen. Jeg har ligesom dig en Kitchen Aid, som jo er en fantastisk maskine(og pæn). Jeg synes dog, at den har store problemer med at ælte en dej på 800 gram på høj hastighed. Ælter du ølandshvede på Kitchen Aid? og hvor høj hastighed bruger du og hvor længe ælter du? Kan det passe, at maskinen danser hen ad køkkenbordet eller er min maskine simpelthed i stykker? Ælter du nogensinde mere end 800 gram mel i Kitchen Aid?
Hvad er din erfaring med mængden af vand til ølandshvede? I Meyers bagebog anvender han 6 dl til 600 gram mel, hvilket jeg synes er rigtig meget og giver en mærkelig dej.
På forhand tak for hjælpen og god weekend.
Rikke

Kære Rikke,
Jeg rører gerne dej med op til 900 g mel på min Kitchen Aid uden problemer. Jeg ælter også brød med ølandshvede på maskine – ved lav hastighed enten 1 eller måske trin 2, lidt af tiden. Min Kitchen Aid ‘danser’ kun, hvis jeg rører for store mængder dej ved for høj hastighed, og det er kun sket få gange.
Mht vand og ølandshvede, så bager jeg koldhævet ølandsbrød, hvor jeg til 7 dl vand bruger 300 g fuldkorns ølandshvede og 600 g sigtet ølandshvede. Dejen røres på maskinen uden problemer ved lav hastighed i ca. 10 min. Dejen er nem at arbejde med og giver nogle meget lækre brød.
Jeg kender ikke den Meyer opskrift du omtaler, men kan se i hans bog, at han til Ølandshvedebrød på 4,5 dl vand bruger 200 g fuldkorns ølandshvede og 400 g sigtet ølandshvede. Det svarer nogenlunde til den samme mængde mel pr. dl vand som i min opskrift.
Jeg håber, at det var et svar du kunne brug. Fortsat held og lykke med bagningen.
Med venlig hilsen
Lone Kjær

Print Friendly