Jeg har fået et interessant spørgsmål fra Henriette, som bor i USA. Det handler om tørgær.
Hvis du tilfældigvis ligger inde med nogle gode råd, tips eller tricks om tørgær, må du meget gerne skrive en kommentar under Reply.
Hej Lone,
Har for nylig fundet frem til din blog, og synes den er helt fantastisk, mange lækre opskrifter.
Jeg er flyttet udenlands til USA og det er umuligt for mig at opdrive frisk gær herovre. Jeg har ikke meget erfaring med at lave “surdej” på tørgær, og ville høre om det var noget du har prøvet.
Blandt andet faldt jeg over din opskrift på burgerboller med en fordej, men vil den have samme virkning med tørgær som med frisk gær?
Håber du kan hjælpe.
Hilsen Henriette
Kære Henriette,
Hvis du tænker på surdej til rugbrød, så behøver du slet ikke gær. Jeg tilsætter ganske vist en lille smule gær til min surdej, den første gang jeg laver den – for at fremme gæringen – men det behøves ikke. En surdej kan sagens udvikle sig uden gær, ved at stå lidt længere tid på køkkenbordet – til den lugter sur og bobler godt i overfladen – og ved at anvende frisk mel.
Til brød bagt med fordej skal du drysse tørgær i melet inden at væsken tilsættes. Til 2 dl væske bruger jeg 10 g gær og det svarer til ca. 1/2 tsk. tørgær – jeg har læst mig frem til, at 1 spsk. tørgær svarer til 1 pakke almindelig gær på 50 g.
Da jeg desværre ikke har erfaring med tørgær, vil jeg anbefale, at du prøver dig frem. Forhåbenligt lykkedes det, at få et godt brød der smager af noget og som har en god krumme.
Med venlig hilsen
Lone Kjær
Mia K.
mar 18, 2011 -
Interessant spørgsmål :)
Min erfaring er at tørgær kun virker med varmt vand, så selvom opskrifter foreskriver koldt vand til fordejen, er du nødt til at bruge varmt vand for at aktivere gæren. Ellers synes jeg tørgær minder meget om frisk gær, det arbejder lidt langsommere, men smager ikke meget anderledes i det endelige resultat.
Bedste hilsener
Mia Kristensen
Foodfan.dk
Lone Kjær
mar 18, 2011 -
Mange tak for din kommentar Mia… Kh Lone
Betina
mar 18, 2011 -
Har ikke erfaringer med tørgær til surdej, men min erfaring med tørgær er som Mia at du aktiverer den med lunkent vand. Så hvis du udrører den med lunkent vand som du også gør med frisk gær, og så tilsætter øvrige ingredienser som du plejer så får du næsten samme resultat som med frisk gær. Der står på pakken til tørgær at du skal blande det med de øvrige tørre ingredienser, for derefter at tilsætte væske, men det er min erfaring at du så ikke får en ordentligt resultat.
venlig hilsen og god weekend
Betina
Henriette
mar 19, 2011 -
Mange tak for de gode råd, man er jo nok et creature of habit så fortrækker jo den friske gær, men jeg må springe ud i det.
God weekend til jer allesammen,
Henriette
Mette
mar 21, 2011 -
Hej Henriette,
Jeg har boet i Irland, hvor frisk gær heller ikke var at finde i køledisken, men i bagerafdelingen i de større supermarkeder kunne jeg få lov til at købe en klump “fresh yeast”, så prøv evt. at spørge her? Sådan kan man så blive kendt som the yeast lady i sit lokale supermarked ;-)
Knud Larsen
dec 7, 2011 -
Hej allesammen,da jeg er i Kina og ikke kan købe godt brød, bager jeg det selv. Som så mange andre steder i den store verden, kan jeg ikke finde alm. Gær her. Men tørgær i 5 gr. poser som passer til et brød på ca. 1 kilo. Mit problem er at finde mel med et højt protein indhold. Min løsning er at bruge 2 æg, så kører det bare. Bruger en bagemaskine fra DK. bagemaskiner, det virker fint. Mvh Knud.
Katrine Albrechtsen
aug 9, 2013 -
Hejsa. Jeg er lige kommet til USA, som udviklingstudent. Med mig hjemmefra har nogle danske -mad-ting:
AMO rugbrød, hvor man kun skal tilsætte gær. Kan man købe gær i USA?
Jeg har også noget pulver til frikadeller. Man skal tilsætte 500 g. Kød. Kan man købe frikadellefars her?
Mvh. Katrine
Lone Kjær
aug 12, 2013 -
Hej Katrine,
Jeg ved desværre ikke om du kan få gær, eller frikadellefars i USA, men rigtig god jagt;-)
Stephan Vernier
jun 29, 2017 -
Jeg har i nogle år kunnet finde fleischmann’s friske gær i kæden QFC i Seattle – området. Solgt under navnet “cake yeast”. Desværre ser der ikke ud til at være omsætning i produktet – det har jo ikke samme holdbarhed som tørgær – så de har det ikke mere.
Tørgær er ret almindeligt og nem at finde, men er lidt mere følsom overfor temperatur – den er nem at slå ihjel ved for varmt vand, og kommer slet ikke i gang ved koldt. Så brug “barnemælk”- testen på huden – og giv den 10 minutter til at “vågne op” inden du begynder at blande tingene sammen, så går det sikkert fint.
Så ellers brug øjnene i stedet for opskriften, for at bedømme, om dejen har hævet længe nok :)
God bagelyst!