Tørgær vs almindelig gær

Jeg har fået et interessant spørgsmål fra Henriette, som bor i USA. Det handler om tørgær.

Hvis du tilfældigvis ligger inde med nogle gode råd, tips eller tricks om tørgær, må du meget gerne skrive en kommentar under Reply.

Hej Lone,
Har for nylig fundet frem til din blog, og synes den er helt fantastisk, mange lækre opskrifter.
Jeg er flyttet udenlands til USA og det er umuligt for mig at opdrive frisk gær herovre. Jeg har ikke meget erfaring med at lave “surdej” på tørgær, og ville høre om det var noget du har prøvet.
Blandt andet faldt jeg over din opskrift på burgerboller med en fordej, men vil den have samme virkning med tørgær som med frisk gær?
Håber du kan hjælpe.
Hilsen Henriette

Kære Henriette,
Hvis du tænker på surdej til rugbrød, så behøver du slet ikke gær. Jeg tilsætter ganske vist en lille smule gær til min surdej, den første gang jeg laver den – for at fremme gæringen – men det behøves ikke. En surdej kan sagens udvikle sig uden gær, ved at stå lidt længere tid på køkkenbordet – til den lugter sur og bobler godt i overfladen – og ved at anvende frisk mel.
Til brød bagt med fordej skal du drysse tørgær i melet inden at væsken tilsættes. Til 2 dl væske bruger jeg 10 g gær og det svarer til ca. 1/2 tsk. tørgær – jeg har læst mig frem til, at 1 spsk. tørgær svarer til 1 pakke almindelig gær på 50 g.
Da jeg desværre ikke har erfaring med tørgær, vil jeg anbefale, at du prøver dig frem. Forhåbenligt lykkedes det, at få et godt brød der smager af noget og som har en god krumme.
Med venlig hilsen
Lone Kjær


Print Friendly