Hjemmebagt wienerbrød

For nylig bagte jeg de her små tebirkes og chokoladeboller i forbindelse med en sag til magasinet LIV. Det var et spændende projekt ikke mindst, fordi wienerbrødsdej ofte bliver opfattet som noget, der er svært at gå til. Men da jeg stod med gærdejen, de store mængder smør og min kagerulle blev det næsten terapeutisk. Jeg blev pludselig mindet om, at wienerbrødsdej faktisk slet ikke er så svært at lave. Derfor syntes jeg, du skal have en lille opfordring: Prøv det. Lav din egen wienerbrødsdej og nyd duften, smagen og dine omgivelsers beundring.

Det kan godt være, at du skal bruge rigeligt med smør og en god portion tid og tålmodighed. Men fornøjelsen ved at sætte tænderne i smørbagt wienerbrød, som ovenikøbet er hjemmelavet, er ubeskrivelig og hører efterhånden til sjældenhederne.
At lave wienerbrødsdej er lidt tidskrævende, da gærdejen skal mættes med smør og rulles ud flere gange. De gentagne udrulninger er med til at give wienerbrødet de mange karakteristiske lag af dej, som ligger i dejlige sprøde flager, når den er bagt. Når først den del af arbejdet er gjort, kan du se frem til smagen af knasende sprødt wienerbrød, som er langt bedre end bagerens, da brødet bages med smør.

Mini chokoladeboller og tebirkes
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

Wienerbrødsdej:
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1 æg
50 g sukker
2 tsk salt
ca 550 g hvedemel + lidt mel til udrulning

250 g koldt smør
75 g god mørk chokolade
1 æg til pensling
birkes til drys

Lun mælken til fingervarm. Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker og salt. Ælt hvedemel i væsken lidt af gangen og ælt til dejen er glat og smidig.
Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 1 cm tykkelse – 30 x 40 cm. Skær smørret i tynde skiver med en ostskære og læg det på to tredjedele af dejen. Fold dejen sammen i tre lag, så dejstykket uden smør foldes ind først. Læg dejen og resten af smørret koldt i 30 min.
Gentag udrulningen og sammenlægningen, indtil du har brugt resten af smørret. På den måde ruller du smørret ind i dejen.

Tebirkes:
Start med at del wienerbrødsdejen i to lige store dele.
Du skal bruge den ene del til tebirkes. Skær dejen ud i 12 små snitter á ca. 4 x 6 cm. Dejen skal måske rulles lidt ud inden. Læg snitterne på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

Chokoladeboller:
Rul den anden del af dejen ud til et kvadrat ca. 25 x 30 cm og skær det ud i 12 stk. på ca. 8 x 8 cm. Kom et lille stykke chokolade på midten af hvert dejstykke og fold enderne godt sammen mod midten. Læg bollerne med snippen opad på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.

Tænd ovnen på 225 grader. Pensl tebirkes og chokoladeboller med sammenpisket æg. Drys birkes på tebirkes. Bag tebirkes og chokoladeboller i  8-10 min. til de er gyldne.

Print Friendly