Passion for ost og brød

Mandag tilbragte jeg nogle timer sammen med flere andre madpublicister på Numéro 64 på Østerbrogade i København. Anledningen var en invitation fra osteimportør Delimo som i samarbejde med Cofoco bød på skønne oste og god mad i hyggelige omgivelser.

Omgivet af utallige velduftende oste blev vi forkælet med en dejlig, uhøjtidelig middag, hvor udvalgte oste satte sit præg på den fire retters menu, som køkkenchefen havde tilberedt til os. Middagen – som iøvrigt var utrolig velsmagende – blev krydret med nogle gode ostehistorier, hvor en af dem netop handlede om passionen for ost, som også er en hjemmeside fyldt med inspiration til, hvordan du bruger ost i både det salte og søde køkken.

Og apropos inspiration, så fik den verden af oste, som jeg smagte på i mandags, mig til at tænke på dette fyldige muslibrød, som jeg holder meget af til fx blåskimmeost eller en tør let saltet manchego. Begge oste klæder sødmen fra brødet rigtig godt, og selvom det er et forholdsvis tungt brød, så er små bidder sammen med osten helt perfekt – især til en kop te en søndag morgen.

Muslibrød med nødder
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

2 brød

2 1/2 dl kærnemælk
2 1/2 dl vand
50 g gær
1 spsk. brun farin
2 tsk. salt
100 g havregryn
100 g speltflager
50 g solsikkefrø
50 g rosiner
50 g hasselnødder
ca. 450 g hvedemel
lidt speltflager til pynt
lidt hakkede hasselnødder til pynt

Hæld kærnemælk og vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt brun farin og salt. Rør havregryn, speltlflager, solsikkefrø og rosiner i væsken sammen med hakkede hasselnødder.
Ælt hvedemel i væsken lidt af gangen og ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del dejen i to lige store stykker og form til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødene med vand og drys med speltflager og hakkede hasselnødder. Bag brødene i ca. 30 min. på nederste rille. Afkøl på en bagerist.

 

 

 

Print Friendly