Skønne sild + Valrhona vindere

Selvom jeg er stor tilhænger af de klassiske julefrokostretter, så holder jeg meget af, at krydre vores julefrokostbord med lidt nyt. Ofte er udgangspunktet noget helt klassisk, som jeg tvister bare en lille smule, så der kommer lidt fornyelse på bordet, samtidig med at vi stadig holder fast i traditionerne.

I år vil jeg blandt andet lave de her stegte sild, som du får opskriften på længere nede. Sildene som sådan er der ikke noget nyt i, men eddikelagen som jeg krydrer med chili, ingefær og fennikel er utraditionel og giver et lækkert, friskt og meget appetitlige modspil til de fede sild.
Sildene steger jeg dagen før, de skal serveres, da jeg syntes, de bliver bedst, når de har haft tid til at ’soppe’ i lagen. Er tiden knap, så lav sildene mindst et par timer før. Rødløgkompotten kan enten vendes i lagen med sildene, eller de kan toppes på sildene lige før servering.

PS Det er også lodtrækningsdag i dag. Tak for alle jeres blogkommentarer. De 3 heldige vindere af Valrhonas julechokolade blev Henriette M (som også har fødselsdag i dag… Tillykke), Helle Madsen og Bodil Dahl. Send straks jeres adresser til madskribent@lonekjaer.dk/wplone

 

Stegte sild i orientalsk lage med rødløgkompot
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

4-6 personer

Lage:
1 rød chili
3 dl æbleeddike
125 g sukker
10 hele peberkorn
1 spsk friskrevet ingefær
1 tsk fennikelfrø
2 laurbærblade
1 tsk salt

Sild:
8 sildefileter
100 g rugmel
1/2 tsk salt
lidt peber
olivenolie til stegning

Rødløgskompot:
3 rødløg
1 spsk olivenolie
3 spsk balsamicoeddike
3 spsk flydende honning

Lage: Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Kom ingredienserne til lagen i en gryde og kog op til sukkeret er opløst. Afkøl lagen. Imens tilberedes sildene.
Sild: Klip finnerne af sildene og rids sildene let med en skarp kniv på skindsiden. Vend sildene i rugmel tilsat salt og peber og fold sildene sammen.
Varm olien på en pande med slip let belægning og steg sildene i 4-5 min. på hver sider til de er gyldne.
Læg sildene i et fad, eller et glas og hæld lagen over, mens sildene endnu er varme.
Rødløgskompot: Pil rødløgene og skær dem i tynde ringe. Varm olien i en gryde og steg løgene uden at de tager farve. Hæld balsamico på løgene og lad det fordampe. Tilsæt honning og vend rundt til løgene er bløde.
Tag løgene op og fordel dem over sildene.
Lad sildene trække tildækket i lagen helst til næsten dag eller mindst et par timer.  Server sildene på rugbrød.

TIP Du kan også lave rødløgskompotten til sidst og fordele dem over sildene lige før de serveres.

 

Print Friendly