50 med Hjerteforeningen

Siden jeg i efteråret ganske kort fortalte om et kogebogsprojekt, som jeg på daværende tidspunkt arbejde på for Hjerteforeningen, har jeg glædet mig til at kunne løfte sløret og fortælle mere. Det kan jeg så nu, for projektet som er blevet til denne smukke jubilæumskogebog ’50 med Hjerteforeningen’, er netop udkommet i anledning af Hjerteforeningen 50-års jubilæum.

Kogebogen der ikke er en helt almindelig kogebog, er en madrejse gennem fem årtier. Her fortæller kendte madpersonligheder som bl.a. Erwin Lauterbach, Søren Gericke og Claus Meyer om gastronomiske strømninger og ændringer i danskernes madvaner årti for årti, og det er spændende læsning, hvis man interesserer sig for danskerne madvaner, madtendenser – og gastronomi.

I bogen er der 50 opskrifter – 10 for hvert årti – som jeg har udviklet i samarbejde med en god kollega. Opskrifterne er en nyfortolkning af kendte klassikere og favoritter fra de pågældende årtier, og lever alle op til Hjerteforeningens ernæringsprincipper for velsmagende, sund mad.

Fra 70´erne har vi bl.a. opskriften på et lækkert landgangsbrød og en blød cappuccinomousse fra et årti, hvor årtiet i overskrifter lød sådan her:

1970’erne: Karolines og mejeriprodukternes årti! Den første kogebog fra Karolines Køkken udkommer i 1972 – samme år som Danmark træder ind i det Europæiske Fællesmarked – og er med til at vænne os til at tænke mejeriprodukter ind som en naturlig del af ethvert måltid. Den indtil da største revolution på mælkeområdet kommer i 1973, hvor letmælken introduceres. Danskerne lærer at bruge creme fraiche som alternativ til mayonnaisen og piskefløden. Og til trods for det, så indtager hver dansker i gennemsnit 4,5 liter piskefløde om året. Charterturismens vækst bringer i stigende grad andre landes retter på det danske middagsbord. Avocado og kiwi rammer danskernes indkøbsvogne og i de mest moderne retter var mousse og coulis uundgåelige elementer.

’50 med Hjerteforeningen’ kan bestilles hos Hjerteforeningen www.hjerteforeningen.dk Bogen koster 149 kr. for medlemmer af Hjerteforeningen og 229 kr. for ikke-medlemmer.

 

Print Friendly