Mel og bagværk med nordiske kornsorter

For et par uger siden deltog jeg i en lille bageworkshop med bager Nicolai Skytte. Nicolai har en fortid hos både Emmerys og Meyers bageri, og med hans ekspertise fik vi på en formiddag en grundig introduktion i kunsten at bage surdejsbrød uden gær og med nordisk mel.

Hemmeligheden bag et lækkert fuldkornsbrød med en luftig og saftig krumme og et rustikt udseende er selvfølgelig en skøn blanding af surdej, hævning og æltning – men naturligvis også hvilken type mel, du bruger.

I de seneste år er udbuddet af meltyper vokset markant og senest har Amo lanceret 3 nye meltyper, der har rod i det nordiske og som er kendetegnet ved at have rigtig gode bageegenskaber.
På bageworkshoppen var de nybagte brød, som vi glade og forventningsfulde satte tænderne i, bagt med det nordiske mel fra Amo.
Den ene af de nye kornsorter er en vårhvedesort, Vinjette, der fås i to udgaver: Som hvede- og fuldkornsmel. Den anden er en rugsort, Evolo, som er en fuldkornsmel af rug. Fælles for de to typer fuldkornsmel er, at de har et højt proteinindhold og en ekstra god glutenkvalitet, hvilket er utrolig afgørende for kvaliteten af det brød, du bager. Et højt glutenindhold er nemlig med til at give brødet elasticitet – ligesom også grundig og lang tids æltning er med til at fremme brødets elastiske egenskaber.
Men tilbage til melet fra Amo, som jeg er meget positiv stemt overfor. Desværre er det ikke økologisk. Til gengæld bærer de to typer fuldkornsmel – Vinjette fuldkornsmel og Evolo fuldkornsmel af rug – både fuldkornsmærket og nøglehulsmærket. Og når det så er sagt, så er der med Amos nye melsorter på hylderne gode chancer for, at flere kan få fingrene i de nordiske kornsorter – ovenikøbet for en rimelig penge: 1 kg mel koster 17 kr.

Opskriften på det lækre valnøddebrød med fuldkorn, som er bagt med surdej, kan du få, hvis du klikker HER
Husk at surdejen skal påbegyndes 3-4 dage før, du vil bage brødet.

 

Print Friendly