Årets julekage

I år har jeg indtil flere gange bagt denne velsmagende julekage, som indeholder en masse krydderier, tørrede frugter, nødder, chokolade og mørk rom. Kombinationen af de mange ingredienser får kagen til at smage fantastisk, og selvom de tørrede frugter skal trække mindst et par timer i mørk rom – gerne længere tid – inden kagen bages, er den nem at lave. Resten af rommen dryppes over kagen, når den er bagt, og selvom det er en rigtig julekage, så skal den ikke trække eller mættes med mere alkohol, da den smager skønt som den er. For at få kagen til at ligne et rigtigt eventyr bages den i en fin form, og pyntes efterfølgende med et lille drys flormelis og en kristtjørn.

Julekage 2012
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt

1 kage ca. 10 personer

150 g tørrede frugter fx figner, abrikoser, dadler og rosiner
½ – 1 dl mørk rom
50 g nødder
75 g mørk chokolade
100 g blødt smør
100 g brun farin eller muskovadosukker
2 æg
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. stødt nellike
1/2 tsk. stødt kardemomme
¾ dl mørk sirup
lidt sigtet flormelis til pynt

Hak de tørrede frugter fint og læg dem i en skål. Hæld rom over og lad frugterne trække min. 2 timer – gerne længere tid.
Tænd oven på 160 grader. Hak nødder og chokolade groft. Rør smør og brun farin godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland hvedemel med bagepulver og krydderier og rør i dejen sammen med hakkede nødder, chokolade og sirup.
Afdryp de tørrede frugter og vend dem i dejen med det væde, som hænger ved. Gem resten af rommen. Hæld dejen i en smurt kageform ca. 1 liter.
Bag kagen i midten af ovnen i ca. 45 min. Mærk efter med en kødnål om kagen er bagt. Hænger der dej ved bages kagen lidt længere tid. Tag kagen ud og hæld resten af rommen over kagen. Afkøl kagen, før den drysses med sigtet flormelis.

Print Friendly