Flæskesteg med sprød svær

En af julens absolutte klassikere er flæskesteg med sprød svær. Uden den sprøde svær er flæskestegen knap så spændende, så derfor har jeg lavet en guide, hvor du trin for trin kan se, hvordan du er sikker på at få sværen sprød og kødet saftigt.
Vælger du en større steg, enten fordi I er mange, eller du gerne vil have pålæg til en flæskestegssandwich dagen derpå, er fremgangsmåden den samme.
Rigtig glædelig jul ♥

Flæskesteg med sprød svær
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
Ca. 6 personer

1 svinekam, ca. 1½ kg med svær uden ben
fint salt
laurbærblade
6 dl bouillon

Rids flæskestegen godt efter, men undgå at ridse i selve kødet.

Gnid omhyggelig stegen både mellem sværene og foroven. Fordel laurbærblade mellem sværene.

Læg stegen på en rist med en bradepande under. Stegen og sværen skal ligge vandret under stegning. Læg eventuelt et stykke let krøllet stanniol under stegen i den laveste ende.
Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Kom bouillon i bunden af bradepanden og sæt stegen ind i en kold ovn. Tænd på 200 grader.
Flæskestegen steges til den har en centrumtemperatur på 55 grader. Hæld evt. mere bouillon i brandepanden undervejs. Tjek om sværen er sprød. Hvis sværen ikke er sprød hæves varmen. Steg til den har en centrumstemperatur på 65 grader.
Tag stegen ud og lad den hvile i ca. 10 min. inden den skæres i skiver.

TIP Hvis sværen alligevel ikke bliver sprød, så tag stegen ud af ovnen, når den har en centrumtemperatur på 65 grader. Skær sværen af stegen, og del dem, så de ligger en og en. Læg dem i en bradepande, og skru ovntemperaturen op på 225-250 grader. Pak stegen i stanniol imens, så den holdes varm. Hold øje med at sværene ikke bliver for mørke, og lad dem stege, til de er sprøde. Vend dem eventuelt nogle gange undervejs.

Hvis du savner inspiration til resten af julemiddagen, så kig med HER

 

Print Friendly