Farfars svenske brød

For en del år siden, da jeg lige var flyttet til København solgte Irma et fantastisk sødt mørkt franskbrød. Jeg husker det som farfars svenske brød, og mindes brødets tætte krumme og den lækre sødme, som klædte et tyndt lag smør, en skive ost og en kop eftermiddagste rigtig godt. Desværre sælger Irma ikke længere dette brød, og derfor har jeg nu forsøgt at bage et mage til.
Efter adskillige afprøvninger, synes jeg egentligt det lykkedes meget godt, også selv om brødet er knap så mørkt. Jeg har tilsat dejen lidt rugmel, og derfor bliver mit brød også en anelse tættere i krummen. Brødet har stadig den eftertragtede sødme, og smagsmæssigt bringer det gode minder.

 

Farfars svenske brød
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

1 brød

2 ½ dl kogt vand afkølet til fingervarmt
25 g gær
1 tsk. salt
2 æg
1 dl mørk sirup
100 g rugmel
200 g sigtemel
ca. 300 g hvedemel
kaffe til pensling

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, æg og sirup. Rør først rugmel og dernæst sigtemel i væsken. Ælt hvedemel i dejen og ælt til den er glat og smidig.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord og ælt den igennem. Form dejen til et stort brød. Læg brødet i en rugbrødsform ca. 2 liter foret med bagepapir. Lad brødet hæve i ca. 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødet med kaffe og bag på nederste rille i ca. 40 min. Dæk eventuelt brødet til med stanniol, hvis det bliver for mørkt. Afkøl brødet på en bagerist før det skæres i skiver.

 

Print Friendly