For en del år siden, da jeg lige var flyttet til København solgte Irma et fantastisk sødt mørkt franskbrød. Jeg husker det som farfars svenske brød, og mindes brødets tætte krumme og den lækre sødme, som klædte et tyndt lag smør, en skive ost og en kop eftermiddagste rigtig godt. Desværre sælger Irma ikke længere dette brød, og derfor har jeg nu forsøgt at bage et mage til.
Efter adskillige afprøvninger, synes jeg egentligt det lykkedes meget godt, også selv om brødet er knap så mørkt. Jeg har tilsat dejen lidt rugmel, og derfor bliver mit brød også en anelse tættere i krummen. Brødet har stadig den eftertragtede sødme, og smagsmæssigt bringer det gode minder.
Farfars svenske brød
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth
1 brød
2 ½ dl kogt vand afkølet til fingervarmt
25 g gær
1 tsk. salt
2 æg
1 dl mørk sirup
100 g rugmel
200 g sigtemel
ca. 300 g hvedemel
kaffe til pensling
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, æg og sirup. Rør først rugmel og dernæst sigtemel i væsken. Ælt hvedemel i dejen og ælt til den er glat og smidig.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord og ælt den igennem. Form dejen til et stort brød. Læg brødet i en rugbrødsform ca. 2 liter foret med bagepapir. Lad brødet hæve i ca. 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødet med kaffe og bag på nederste rille i ca. 40 min. Dæk eventuelt brødet til med stanniol, hvis det bliver for mørkt. Afkøl brødet på en bagerist før det skæres i skiver.
EVA
mar 23, 2013 -
HEJ LONE: DET LYDER RIGTIG HYGGELIGT MED SÅDAN ET BRØD, OG SÅ DE MINDER – DEM KAN VI JO IKKE FÅ NOK AF. DET VIL JEG PRØVE, KUNNE MAN BRUGE DALAR / ELLER ØLANDSHVEDE I STEDET FOR SIGTEMEL ?
RIGTIG GOD WEEKEND
MVH EVA
Lone Kjær
mar 24, 2013 -
Hej Eva,
Jeg tror godt, at du kan prøve at erstatte sigtemel med ølandshvede. Fortæl endelig, hvordan resultatet bliver.
Bedste hilsner
Lone
Onkel Eva
mar 23, 2013 -
Hej Lone
Brødet fås skam endnu… eller i hvert fald en version der minder meget om det. Det kaldes bare ikke længere “Farfar”-brød, men “Pågen” hedder mærket. Jeg har set det Føtex, og en enkelt gang havde de det også i min Netto.
…. Men jeg vil hellere bage og smage din version!
Lone Kjær
mar 24, 2013 -
Tak for tippet… det brød må jeg på udkig efter.
Jeg vil nu alligevel godt anbefale, at man bager brødet selv, da det er virkelig lækkert.
Elizabeth Bengtsen
mar 24, 2013 -
Nu har jeg bagt Farfars halvfina (eller hvad det hed dengang) med ølandshvedemel (tak for tippet Eva). Det blev fint – lidt til den bastante side måske, men det kan vi godt lide. Duften af brødet i køkkenet blandet med Earl Greythe i koppen sendte mig mange år tilbage. Kan absolut anbefales! Endnu et Lone-hit!
Lone Kjær
jul 8, 2013 -
TAK Elizabeth…
Søren { broedet.dk | goumand.dk }
mar 26, 2013 -
Det kan jeg godt huske, det brød fra IRMA, det købte jeg ret ofte selv, det smagte nemlig rigtig godt, men jeg havde helt glemt det, så det er dejlig lige at blive mindet om det.
Jeg må helt bestemt lige prøve den opskrift der, jeg tror det passer meget godt med de der ca. 1 dl sirup.
Jeg glæder mig allerede til at sætte tænderne i det :-)
Bedste Hilsner
Søren
Lone Kjær
mar 26, 2013 -
Ja… det var et virkelig lækkert brød.
Jeg håber, du får de samme gode minder, når du sætter tænderne i dit eget nybagte ‘farfar brød’.
God påske.
Maria Louise
maj 8, 2013 -
Jeg har af min lokale bager fået lov til at købe en flaske af deres flydende maltkoncentrat. En spiseske eller to giver bagværket en så lækker konsistens og smag. Tror det vil klæd dette brød rigtig godt.
Lone Kjær
maj 12, 2013 -
Jeg er sikker på, at maltkoncentrat vil klæde brødet rigtig godt. Måske jeg skulle se, om jeg kan fingrene i sådan en flaske! Tak for tippet Maria Louise.
Jimmy Bernard
feb 12, 2017 -
Hej Lone
Det var helt rart at finde din opskrift, vi savner Farfars. De har i Sverige et brød som meget ligner Farfars, vistnok produceret af Valje. Det har samme form og konsistens men der er lidt i smagen som mangler, men meget tæt på Farfars.
Jeg har nu 2 gange bagt jf. din opskrift og den første gang blev det lidt for bastant, anden gang brugte jeg halvdelen af hvedemelet og samtidig gav jeg dejen 1,5 del sirup. Smagen er nu fantastisk ;) Det måske for sødt for nogen men vi syntes det super lækkert.
Tusind tak for at du har lagt opskriften på nettet.
Knus Jimmy