Rissalat med laks og grønt

December måned flyver af sted, og midt i rusen af gløgg, æbleskiver, julebag og klejner kan der være noget næsten befriende over at servere en sprød rissalat til aften.

Opskriften her har jeg udviklet i samarbejde med det italienske firma Il Fornaio. Salaten består i al sin enkelhed af sorte fuldkornsris, varmrøget laks, sprøde grøntsager og masser af krydderurter smagt til med vineddike og olivenolie. Ud over den gode smag, så tilfredsstiller salaten lysten til noget let som på samme tid er lækkert.
Jeg er vild med de sorte fuldkornsris, som bidrager med den smukke farve og appetitlige konsistens. Samtidig indeholder de langt mere fuldkorn end traditionelle fuldkornsris, og det kan være tiltrængt i denne tid, hvor det ikke ligefrem er fuldkorn, der er flest af på menuen.

Sorte ris salat

 

Salat af sorte fuldkornsris med varmrøget laks
Af Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

4 personer

2 dl sorte fuldkornsris
250 g grønne bønner
2 peberfrugter
2 stilke bladselleri
1 bundt forårsløg
1 lille bundt bredbladet persille
1 lille bundt frisk koriander
1 rød chili
1 fed hvidløg
3 spsk. extra jomfru olivenolie
2-3 spsk. rød- eller hvidvinseddike
salt og peber
300 g varmrøget laks

Kog de sorte fuldkornsris som angivet på emballagen. Kom dem i en sigte, skyl dem med lidt koldt vand og lad dem dryppe godt af.
Nip stilkene af bønnerne og kog dem i letsaltet vand i ca. 3 min. til de er møre med lidt bid i. Lad dem køle af og halver dem.
Skær peberfrugter i strimler og bladselleri i skiver på 1 cm. Snit forårsløg og gem til senere. Skyl persillen og koriander og hak krydderurterne. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint.
Vend ris med bønner, peberfrugter, bladselleri, persille, koriander, chili og presset hvidløg. Smag salaten til med olivenolie, vineddike, salt og peber. Del laksen i flager og vend forsigtig i salaten. Top med forårsløg og server rissalaten med brød.

 

Print Friendly