Hjemmebagt surdejsrugbrød

Sikke en dejlig, rolig weekend, det har været hjemme hos os. Efter en lang periode med mange gæster og middagsselskaber var det helt skønt ikke at have nogle planer i weekenden. Det betød nemlig, at vi havde rigtig god tid, og derfor fik børnene og jeg også bagt en masse lækkerier.

I årevis har jeg bagt mit eget rugbrød, men da det sidste års tid har været lidt turbulent, er min surdej desværre gået tabt. Jeg har derfor måtte starte op på en frisk, for igen at kunne bage mit surdejsrugbrød. Det gjorde jeg så i sidst uge, og i går kunne vi forventningsfulde sætte tænderne i det her lækre velsmagende rugbrød med kerner. Det smager simpelthen så fantastisk… en smule syrligt men også saftigt, selvom det er fyldt med rugmel og kerner.

Nu står der så en skøn surdej i køleskabet klar til næste bagning. Jeg lover, at gemme den godt og længe, for brødet får en langt bedre smag og bliver mere lækkert, når surdejen har nogle uger, måneder eller år på bagen.

Surdejsrugbrød 

Surdejsrugbrød
Af Lone Kjær, Foto Columbus Leth

2 stk.

Hvis du allerede har en surdej, så spring frem til dag 3.

Dag 1:
1 dl yoghurt naturel
1 dl vand
10 g gær
1 tsk. salt
100 g rugmel

Rør yoghurt med vand, gær, salt og rugmel og lad det stå tildækket på køkkenbordet i 2 døgn.

Dag 3:
1 portion surdej
1 liter vand
2 spsk. salt
350 g knækkede rugkerner
600 g rugmel

Hæld vandet i et stort dejfad og opløs surdejen heri. Rør salt, knækkede rugkerne og rugmel i væsken og rør dejen ensartet. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke og stil dejen til hævning på køkkenbordet til næste dag.

Dag 4:

1 øl fx hvidtøl, maltøl eller porter – vælg øl efter smag
2 spsk. mørk sirup
125 g hørfrø
125 g solsikkefrø
125 g græskarkerner
500 g rugmel

Rør i dejen. Rør øl, sirup, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og rugmel i dejen og rør den godt sammen. Den er tung og det kræver en stor ske og gode kræfter. Stil dejen tildækket til hævning på køkkenbordet i ca. 5 timer.

Tag nu 300 g surdej fra til næsten bagning. Surdejen opbevares i en beholder med tætsluttende låg til næste bagning. Den holder sig ca. 3 uger.

Smør 2 rugbrødsforme á ca. 3 liter. Fyld dejen i formene. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke og stil dejen til hævning på køkkenbordet i 2 timer.

Pensl overfladen med lidt olie. Drys evt. med kerner, hvis du godt kan lide det. Det ser smukt ud, men drysser.
Tænd ovnen på 175 grader. Bag brødene i nederst i den varme ovn i ca. 1 time og 45 min. Afkøl brødene ca. 1/2 time i formene, inden de vendes ud og afkøles på en bagerist.

Print Friendly