Langtidsstegt lammeskank

Selvom dagene er meget mørke lige i øjeblikket, så sidder jeg og tænker på forår og sommer, for jeg er i fuld gang med at ideudvikle på en masse madsager til senere på året. Jeg har efterhånden vænnet mig til at tænke på julemad, når det er sensommer og omvendt, og lige nu er det altså højsæson for spæde grøntsager, nye kartofler, sommermad, bær, lette anretninger og alt der bare dufter af lune og lyse aftener – i hvert fald i min arbejdsmæssige madverden.

Herhjemme er trangen nu mest til noget i retningen af simremad, for i øjeblikket skriger min krop efter mad, der udfordrer mig smagsmæssigt og mætter på den lækre, tunge måde, som god vintermad gør.

For efterhånden et halvt år siden – mens det stadig var sommer – lavede jeg denne opskrift på lammeskank til Il Fornaio. Retten består af kød som har simret i timevis i en appetitlig blanding af tomater, hvidløg og vin tilsat en pæn mængde krydderurter. Det er virkelig god simremad, og jeg er fuldstædig vild med kombinationen af det smørbløde kød, den velsmagende pasta, ricotta og pesto. Det er Italien møder Norden på en kold vinterdag, og god næring for både smagsløg, gæster, kæreste, børn og andre medspisere.

parpedelle-Slow cooked lam2

Langtidsstegt lam med tomat og pesto
Af Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

4 personer

3 spsk. olivenolie
4 lammeskanke
salt og peber
2 stilke blegselleri
2 rødløg
2 fed hvidløg
4 dl polpa de pomedore (tomatsauce)
2 dl rødvin
3-4 kviste frisk timian2 stilke frisk salvie
2 laurbærblade
salt og peber
1-2 spsk. balsamico

300 g pappardelle (eller anden pastatype)
100 g ricotta
½ tsk. flagesalt
basilikumspesto

Varm olien i en tykbundet stegegryde og brun lammeskankene. Krydr med salt og peber og læg dem til side. Skær blegselleri i små tern. Hak rødløg og hvidløg fint.
Steg blegselleri og rødløg i gryden i det fedt som er smeltet fra. Tilsæt hvidløg, rødvin, polpa, krydderurter og laurbærblade. Kog op og læg lammeskankene i saucen. Lad dem simre under låg i ca. 3 timer, til de er godt møre.
Tag lammeskanke, krydderurtestilke og laurbærblade op og skum fedtet af. Hold kødet varmt. Kog saucen ind til passende konsistens – ca. 15 min. Smag til med salt, peber og balsamico.

Kog pappardelle som angivet på emballagen og afdryp. Rør ricotta med salt.
Findel kødet med to gafler lidt a la pulled og server i saucen med pappardelle, ricotta og dryp af pesto.

Print Friendly