Ryd op i køkkenskufferne og bag mysliboller

Så blev det 2015 og som så mange andre, har jeg også skrevet nytårsforsætter. Et af dem er blandt andet at blive endnu bedre til at få brugt forskellige rester. Her tænker jeg ikke kun på resterne fra aftensmaden (for dem får børnene næsten altid med i skole), men mere på de hele og halve poser af indkøbt mel, gryn, flager, nødder, frø og hvad der ellers har en tendens til at gemme sig bagest i køkkenskufferne.

Jeg elsker som bekendt at bage, og derfor har jeg også altid en meget stor og velassorteret beholdning af mel, og hvad der ellers kan forkæle min brøddej. Men jeg indrømmer, at jeg indimellem køber langt mere, end jeg egentligt får brugt, og det vil jeg gerne ændre på.
Derfor startede jeg det nye år med at rydde op i mit køkken, så nu står der en masse halvtomme poser med forskellig typer mel, og ret mange flager på køkkenbordet, klar til at komme i brøddejen næste gang jeg bager. Nu har jeg nemlig lovet mig selv, at der skal bruges op af det jeg allerede har købt, inden det ikke længere er friskt, og derfor ender i skraldespanden fremfor i brøddejen.

Og når vi taler om brøddej, så er de her mysliboller et rigtig godt eksempel på et stykke lækkert hjemmebag, som med fordel kan forene oprydning i køkkenskufferne med god smag. Opskriften er nemlig utrolig nem, fordi du kan bruge forskellige typer mel, flager og tørret frugt afhængig af, hvad du allerede har, og hvad der trænger til at blive brugt. Sådanne opskrifter elsker jeg, fordi det gør brødbagningen langt sjovere og billigere.

müsli boller

 

Mysliboller med tørrede frugter og nødder
Af Lone Kjær, Foto Columbus Leth

12-16 stk.

5 dl vand
15 g gær
100 g 5-kornsflager fx fra Urtekram eller en blanding af grovvalsede havregryn, speltflager og/ eller rugflager
100 g fuldkornsmel, groft speltmel eller grahamsmel
2 spsk. sirup eller brun farin
1 spsk. salt
75 g grofthakkede hasselnødder, valnødder eller mandler
100 g rosiner, soltørrede tranebær, dadler, figner eller abrikoser
ca. 300 g hvedemel
1 æg til pensling
flager til drys

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt flager, fuldkornsmel, sirup, salt, nødder og rosiner (hakkede tørrede frugter). Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen 5-8 min. på maskine – dejen må gerne være lidt klistret. Dæk skålen med film og stil den koldt i 8-24 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange og form den til en aflang pølse. Del den i 12-16 stykker, form dem evt. runde og læg dem på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket ca. 30 min.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med flager. Bag bollerne ved 200 grader varmluft i 18-20 min. Afkøl bollerne på en bagerist.

Print Friendly