Klassiske fastelavnsboller

I februar måned har børnene og jeg den tradition, at vi skal bages fastelavnsboller mindst et par gange inden det bliver fastelavn. I år har vi endnu ikke bagt en eneste fastelavnsbolle, til gengæld har vi været forbi flere af de lokale bagere, hvor udvalget af de flotte fastelavsboller er fristende. Favoritten er indtil videre den lækre gammeldags bolle fra Meyers, men de store klassiske med fløde- og bærskum fra Lagkagehuset kan nu også anbefales.

Fastelavnsboller købt hos bageren er dyre, og kvaliteten svinger rigtig meget. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man går i køkkenet med ungerne og bager dem selv. Det er en hyggelig syssel at være fælles om og sjovere at forkæle familien med noget hjemmebag.

Jeg er vild med de klassiske boller med enten marmelade, chokolade eller vaniljecreme, som dem du ser her på billedet. De blev iøvrigt bagt et par dage før jul til en krydderikampagne for Santa Maria, så de tæller ikke rigtig med i vores fastelavsregnskabet. Men er du modsat mig mere til fastelavnsboller med masser af skum, så kan du finde en opskrift i det her indlæg.  

Fastalavnsboller-Feb

Fastelavnsboller
Af Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

Ca. 12 stk.
100 g smør
2 dl sødmælk
50 g gær
2 spsk. sukker
2 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. vaniljesukker
ca. 350 g hvedemel
jordbærmarmelade /chokolade eller vaniljecreme
1 æg til pensling
flormelis

Smelt smørret og hæld det i en skål. Tilsæt mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, kardemomme og vaniljesukker.
Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen og ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord, rul den ud og skær i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Fordel lidt marmelade på midten af hver dejstykke og fold dejen godt sammen om fyldet.
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med snippen nedad og lad dem efterhæve ca. 30 min.
Pensl med sammenpisket æg og bag ved 200 grader i ca. 15 min. til de er gyldne.
Afkøl fastelavnsbollerne. Rør flormelis med kogende vand til en glasur og dekorer fastelavnsbollerne.

 

Print Friendly