Mexi chili

I vintermånederne har jeg en stor svaghed for simremad, og selv om det har været en mild vinter i år, så har min trang til de tunge gryderetter ikke været mindre. Jeg elsker simpelthen den duft der breder sig, når kød, krydderier, grøntsager og andet godt simre, mens sulten melder sig.

Ofte er simremad nemt at lave – også til mange – og jeg er vild med tanken om, at det er de billige kødudskæringer, der kommer i gryden, og ender som den lækreste simremad.

Denne chili har jeg lavet på oksetykkam, der har simret med krydderier og hakkede tomater i 3 timer. Det lyder måske uoverskueligt, men arbejdsindsatsen er faktisk relativ beskeden, da retten passer sig selv det meste af tiden. Det er fantastisk mexi mad, og nok den bedste chili, jeg længe har smagt. Den er lige tilpas spicy, og kødet bliver så mørt, at det næsten falder fra hinanden.

Til chilien serverer jeg en frisk og sprød kålsalat og nachos. Hvis du ikke er til nachos, så kan du i stedet riste nogle fuldkornstortillaer sprøde i ovnen til tortillachips, og servere dem til. Retten toppes med snittet forårsløg, koriander og lidt creme fraiche, så den får noget lækker sprødhed og lidt friskhed – det er virkelig godt til kødet.

05

 

Mexi chili
Af Lone Kjær, Foto Columbus Leth

4 -6 personer

Chili
2 rødløg
2 røde chilier
4 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
2 stk. stødt spidskommen
2 tsk. røget paprika
2 tsk. stødt kanel
2 dåse hakkede tomater
1 oksetykkam skåret i tern, ca. 800 g
2 laurbærblade
2 dl bouillon
1 dåse bønner

Tilbehør
1 bundt frisk koriander
1 bundt forårsløg
2 dl creme fraiche
nachos
en sprød kålsalat

Hak løgene. Flæk chilierne, skrab kernerne ud og hak chilierne fint.
Varm olie i en gryde og svits løg, presset hvidløg, chili og krydderier under omrøring.
Tilsæt hakkede tomater og kom kødet i gryden sammen med laurbærblade. Dæk gryden med låg og lad kødet simre i ca. 3 timer. Spæd til med bouillon undervejs.
De sidste 30 min. tilsættes de afdryppede bønner.
Server chilien med frisk koriander, snittet forårsløg, creme fraiche, nachos og en sprød kålsalat.

Print Friendly