Spis og skrid

Herhjemme er ’spis og skrid’ konceptet vældig populært, for selvom hverdagene er travle, så elsker vi, når den daglige trummerum brydes af hyggeligt samvær og god mad.

Ofte står menuen på noget simpel og børnevenlig mad, for selvom man ikke skal gå ned på den gode smag, kan man sagtens sprede mad- og gensynsglæde uden at det behøver koste adskillige timer i køkkenet.

Forleden serverede jeg de her lækre fiskefrikadeller med chilimayo og lynstegte grøntsager, til vores venner en onsdag aften. Jeg rørte selv farsen til dellerne, men skal det være endnu nemmere, kan du sagtens bruge en færdigrørt fiskefars. Opskriften er til 4 personer, men jeg lavede dobbelt portion til 4 voksne og 4 børn. Der var masser af hygge omkring bordet, og resten af dellerne røg med i ungernes madpakke dagen efter.

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller med chilimayo og lynstegt grønt
Af Lone Kjær, Foto Columbus Leth

4 personer

Fiskefrikadeller:
450-500 g filet af torsk og laks
1 tsk. groft salt
1 lille løg
1 æg
1 dl rasp
1 dl mælk
friskkværnet peber
smør og olie til stegning

Sesamkartofler:
600 g små kartofler
2 spsk. olivenolie
flagesalt
1-2 spsk. sesamfrø

Lynstegte grøntsager:
4 gulerødder
1 fennikel
100 g sukkerærter
1 spsk. olivenolie
2 tsk. grøn karry
1 bundt koriander

Chilimayonnaise:
1 dl mayonnaise
½ dl chilisauce

Drys torsk og laks med salt og hak fisken groft med en kniv eller i en foodprocessor. Pil løget, riv det groft og rør det i farsen sammen med æg og rasp. Rør mælken i lidt ad gangen og krydr farsen med friskkværnet peber. Sæt farsen i køleskabet ca. 30 min.
Tænd ovnen på 225 grader. Skrub kartoflerne og tør dem godt.
Vend kartofler med olie og fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir. Drys med salt og sesamfrø og ryst dem godt. Steg kartoflerne i midten af ovnen i ca. 30 min. til de er gyldne.
Rør fiskefarsen igennem og tilsæt lidt mere mælk, hvis den er blevet for fast. Form frikadeller med en ske dyppet i koldt vand og steg dem langsomt gyldne og gennemvarme på en pande med smør og olie – 6-7 minutter på hver side.
Skræl gulerødderne og skær i dem i skiver på skrå. Skær fennikel i tynde skiver. Snit sukkerærter. Varm olien på en pande, tilsæt grøn karry og steg grøntsagerne et kort øjeblik til de er møre, men stadig har bid. Vend grøntsagerne med hakket koriander.
Rør mayonnaise med chilisauce og server til fiskefrikadeller med kartofler og grønt.

Print Friendly