Marokkansk lammegryde

Efteråret er min yndlings årstid, for selvom dagene bliver mørkere og koldere, betyder det at vi nu kan byde sæsonen for simremad velkommen.

For efterhånden længe siden lavede jeg første gang denne marokkanske lammegryde. De første par gange brugte jeg lammeskank – som jeg synes er virkelig lækkert – men da det kan være svært at få fat i, har jeg siden hen brugt afpudset lammekølle i stedet – og det bliver mindst lige så godt.

For at få den bedste smag skal der en del krydderier i gryden og efterhånden som timerne går, udvikler de sig til en række forførende dufte, der helt naturligt øger appetitten. Med kødet sker der også noget næsten magisk, når det får lov til at simre længe. Det bliver smørblødt, er svøbt ind i god smag og bliver til uimodståelige himmerigsmundfulde, der passer perfekt til kølige dage.

Hører du til de utålmodige eller er du bare ikke så vild med lam, så kan retten også tilberedes med kyllingefilet – som skal simre mindre end en halv time. Det bliver naturligvis ikke helt det sammen, men smagen er god, og så er det nemt at lave på en hverdag.

marokansk lam

Marokkansk lammegryde
Af Lone Kjær Foto Columbus Leth

4 personer

2 rødløg
1 tsk. hele korianderfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. hele fennikelfrø
1 kanelstang
2 spsk. olivenolie
500 g afpudset lammekød
2 fed hvidløg
7 dl bouillon
100 g abrikoser
200 g babyspinat

Tilbehør:
4 dl bulgur, couscous eller naanbrød
1 dl yoghurt naturel

Pil og skær løgene i tynde både. Kom korianderfrø, spidskommen og fennikelfrø i en morter og stød dem godt.
Varm olien i en stegegryde og brun kødet – eventuelt ad 2 omgange.
Tilsæt krydderier, kanelstang, løg og presset hvidløg og vend det hele godt rundt, mens det steger i et par minutter. Hæld bouillon på og lad kødet simre under låg i ca. 1 ½ time.
Tilsæt abrikoser og lad retten simre i yderligere ca. 10 minutter.
Skyl spinaten og slyng den tør. Kom spinat i gryden og lad den falde sammen.
Smag retten til med salt og peber og servér den med lidt yoghurt, kogt bulgur, couscous eller naanbrød.

Print Friendly