I ugens løb har jeg fået mange interessante spørgsmål til madbrevkassen. Et af dem kommer fra Maria, som jeg tidligere har undervist på Suhr´s Seminarium og det handler om hjemmebagt rugbrød.
Hej Lone,
Jeg skriver til dig, fordi jeg har et spørgsmål vedrørende hjemmebagt rugbrød. Jeg har læst på Suhrs og haft dig som underviser og været på et brødkursus for et års tid siden.
Jeg driver en kantine med udviklingshæmmede i Ordrup, og her bager vi vores rugbrød efter din opskrift og med surdej.
Mit rugbrødet får en lidt for sur smag og derfor er mit spørgsmål. Har du ideer til, hvad man kan gøre, for at mindske den sure smag? Skal jeg virkelig starte forfra med min surdej – som ellers har været igang siden dit bagekursus på Suhrs?
Jeg håber, at du kan hælpe mig:-)
Kh Maria
Kære Maria,
Hvor er det fantastisk, at din surdej stadig lever.
Når dit rugbrød smager for surt, kan det skyldes, at din surdej har stået for længe siden sidste bagning, og du kan derfor prøve at bage lidt oftere, og se om det hjælper på smagen. Alternativt kan du prøve at bage med lidt mindre surdej.
Hvis det ikke lykkedes, så del din surdej i to og rør den ene del med en tilsvarende mængde vand. På den måde mildner du surdejen lidt, og det bør uden tvivl give et mildere og knap så surt rugbrød. Den anden halvdel af surdejen kan du med fordel give væk til en, som du ved vil sætte pris på den.
Jeg håber, at det lykkedes for dig, så du ikke behøver starte forfra med en ny surdej.
Med venlig hilsen
Lone Kjær
Hvis du har et spørgsmål om mad, som du tror, jeg vil kunne svare på, så skriv til mig – enten under Reply eller på madskribent@lonekjaer.dk/wplone
Elsebeth
feb 3, 2011 -
Hej Maria (og Lone)
Allerførst, fantastisk at du selv bager rugbrød, i din kantine.
Kom bare til at tænke på, at temperaturen måske også kan have en finger med i spillet, i forhold til den lidt for syrlige smag, i rugbrødet.
Jeg kender ikke jeres opskrift, men når jeg bager rugbrød (om vinteren), stiller jeg altid dejen (dag 1) til syrning et ret lunt sted, enten på gulvet tæt ved en radiator eller i fyrrummet. De gange hvor min dej ikke har stået varmt nok, har jeg oplevet en markant syrligere smag, i det færdig brød, end når dejen har stået lunere.
De fantastisk bakterier, som er ansvarlige for udviklingen af den skønne dybe og komplekse smag, i surdejen og senere i rugbrødet, kræver varme for at udvikle sig.
Og i disse vinter tider, kan det være vanskeligt for rugbrødsdejen, at opnå den højere temperatur, på køkkenbordet alene.
Jeg håber, at du lykkedes med at frembringe et knap så syrligt brød.
De sansligste hilsner fra
Elsebeth – NordiskNaturligvis