I år har jeg indtil flere gange bagt denne velsmagende julekage, som indeholder en masse krydderier, tørrede frugter, nødder, chokolade og mørk rom. Kombinationen af de mange ingredienser får kagen til at smage fantastisk, og selvom de tørrede frugter skal trække mindst et par timer i mørk rom – gerne længere tid – inden kagen bages, er den nem at lave. Resten af rommen dryppes over kagen, når den er bagt, og selvom det er en rigtig julekage, så skal den ikke trække eller mættes med mere alkohol, da den smager skønt som den er. For at få kagen til at ligne et rigtigt eventyr bages den i en fin form, og pyntes efterfølgende med et lille drys flormelis og en kristtjørn.
Julekage 2012
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
1 kage ca. 10 personer
150 g tørrede frugter fx figner, abrikoser, dadler og rosiner
½ – 1 dl mørk rom
50 g nødder
75 g mørk chokolade
100 g blødt smør
100 g brun farin eller muskovadosukker
2 æg
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. stødt nellike
1/2 tsk. stødt kardemomme
¾ dl mørk sirup
lidt sigtet flormelis til pynt
Hak de tørrede frugter fint og læg dem i en skål. Hæld rom over og lad frugterne trække min. 2 timer – gerne længere tid.
Tænd oven på 160 grader. Hak nødder og chokolade groft. Rør smør og brun farin godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland hvedemel med bagepulver og krydderier og rør i dejen sammen med hakkede nødder, chokolade og sirup.
Afdryp de tørrede frugter og vend dem i dejen med det væde, som hænger ved. Gem resten af rommen. Hæld dejen i en smurt kageform ca. 1 liter.
Bag kagen i midten af ovnen i ca. 45 min. Mærk efter med en kødnål om kagen er bagt. Hænger der dej ved bages kagen lidt længere tid. Tag kagen ud og hæld resten af rommen over kagen. Afkøl kagen, før den drysses med sigtet flormelis.
Elin i Odense
dec 18, 2012 -
WOW, dén julekage ser lækker ud. Jeg må straks et hurtigt smut i supermarkedet efter dadler, figner og abrikoser inden lukketid, – dén julekage skal bare bages,- lige med det samme ;o)
Tak fordi du er vendt tilbage til os.
Du og din familie ønskes en dejlig jul og en glad og lykkebringende nytår.
Lone Kjær
dec 18, 2012 -
TAK Elin… og god fornøjelse med kagen.
Bedste hilsner
Lone
Lisa
dec 20, 2012 -
Hej Lone,
Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget rom de tørrede frugter skal lægges i blød i, og hvor meget rom, der skal hældes over kagen?
Jeg glæder mig til at bage kagen til juleaftensdags brunchbordet <:o) Den ser – og lyder – så lækker!
Mange hilsner Lisa.
Lone Kjær
dec 21, 2012 -
Kære Lisa,
Kagen er lækker… Du skal bruge 1/2- 1 dl rom afhængig af smag. Du lægger frugterne i blød i rom, og afdrypper dem inden de vendes i dejen. Resten af rommen gemmer du og drypper over kagen, når den er bagt. Du kan naturligvis dryppe mere rom over, hvis du synes.
Rigtig glædelig jul.