Rungstedlundkage på Fyn

Når vi besøger mine forældre på Fyn, spørger min mor altid forinden, hvad jeg gerne vil have at spise. Det er luksus. Ikke nok med at hun laver mad til os. Jeg får ovenikøbet selv lov til at bestemme, hvad det skal være…

I dag da vi kom til Fyn, var der nybagt Rungstedlundkage til eftermiddagskaffen. Den havde jeg selvfølgelig bestilt. Kagen er hele familiens favorit, fordi den smager af hjemmebag og måske også lidt af barndom. Den er sådan lidt kringleagtig med masser af sød remonce. Min mor serverer altid kagen lun med både flødeskum og creme fraiche, selvom man ikke behøver nogen af delene. Det er absolut ikke hverdagskost, men nu er vi jo på weekend… Og her til aften står menuen på flæskesteg med sprød svær og rødskålssalat med vinterfrugt.

Rungstedlundkage

50 g gær

2 spsk. piskefløde

1/2 tsk. fint salt

1 spsk. sukker

2 æg

200 g blødt smør

ca. 350 g hvedemel

lidt perlesukker til pynt

Fyld:

100 g blødt smør

85 g sukker

1 tsk. vaniljesukker

75 g smuttede hakkede mandler

125 g rosiner

Start med at røre ingredienserne til fyldet sammen.

Opløs gøren i fløden. Tilsæt salt, sukker og 1 1/2 sammenpisket æg. Skær smørret i mindre stykker og kom det i væsken. Ælt dejen godt sammen med melet.

Tag 1/3 af dejen fra. Fordel dejen i en foret springform ca. 25 cm diameter, den må gerne komme lidt op af siderne. Fordel fyldet på dejen. Rul resten af dejen ud til tynde “pølser” i forskellige størrelser og flet et låg til kagen. Stil kagen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min.

Tænd ovnen på 180 grader. Pensl kagen med resten af det sammenpiskede æg og drys med perlesukker. Bag kagen i ca. 20 min.

Print Friendly