Den perfekte pizza

På en helt almindelig hverdag bringer det stor lykke her i familien, hvis menuen står på hjemmebagt pizza. Selvom vi hverken har stenovn eller en af de der smukke ovne fra pizzalovers, så er vi blevet rigtig gode til det der med sprøde bunde og enkelt fyld.
En af vores favoritter er Pizza a la Margherita med chorizo. Den består af hjemmelavet tomatsauce med friske tomater, hel mozarella, små skiver af en stærk chorizopølse og masser af frisk basilikum. Simpel og velsmagende, som en rigtig pizza skal være.

Billeder af tomatsauce og føromtalte pizza er fra en pizzasag, som jeg lavede fornylig til det her magasin. Sammen med et par nemme tricks, håber jeg, at de vil inspirerer dig til at få gang i pizzabageriet.

Pizza grunddej
Af Lone Kjær
4 pizzaer

2 1/2 dl vand
20 g gær
2 tsk. salt
200 g durummel
ca. 150 g italiensk hvedemel (tipo 00)

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og ælt først durummel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i fire stykker og rul hvert dejstykke tyndt ud.

TIP Efter at dejen er slået ned, kan den pakkes i folie, og opbevare i køleskab. Her holder den sig fint et par dage.
TIP Til en fuldkornspizza erstattes durummel med en tilsvarende mængde fuldkornsdurummel, og der bruges lidt mindre hvedemel.

Hjemmelavet tomatsauce
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
Nok til 8 pizzaer

1 lille løg
1/2 kg friske solmodne tomater
1 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 fed hvidløg
1 spsk hvidvinseddike
2 tsk tørret oregano
1 lille håndfuld frisk basilikum
salt og peber

Pil og hak løget. Skær tomaterne i tern. Varm olien i en gryde og svits løget. Tilsæt tomater, presset hvidløg, eddike og oregano. Lad tomaterne simre under låg i ca. 20 min. Tag låget af gryden og lad tomaterne simre i yderligere ca. 10 min.
Tag gryden af varmen. Tilsæt hakket basilikum og smag til med salt og peber.

Pizza a la Margherita med chorizo
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
8 minipizzaer

1 portion grunddej
tomatsauce – beregn ca. 1-2 spsk. til hver pizza
2 kugler hel mozarella
100 g chorizopølse
salt og peber
1 potte frisk basilikum

Tænd ovnen på 250 grader og lad en bageplade blive i ovnen, så den er godt varm. Del dejen i 8 stykker og rul dem tyndt ud. Fordel dejen på bagepapir eller på en træspatel, hvis du bruger en bagesten.
Skær mozarella og chorizopølse i skiver. Fordel tomatsauce, mozarella og chorizopølse på pizzabundene. Krydr med salt og peber og bag pizzaerne – to af gangen – i ca. 10 min. til osten er gylden og kanten sprød. Top med frisk basilikum.

Sådan får du en sprød pizzabund
– For at få den perfekt pizzabund skal du bruge to forskellige slags mel Semolinamel som er groft mel af durum og fint italiensk hvedemel tipo 00. Du kan også vælge en fuldkornsdurummel, hvis du ønsker en lidt grovere dej. Alle tre typer mel fås i velassorterede supermarkeder
– Rul altid dejen tyndt ud og brug durummel til udrulning
– Kom ikke for meget fyld på din pizza – heller lidt men godt
– En pizza skal bages ved høje temperaturer, for at bunden bliver sprød og ovnen skal være godt varm. Har du en bagesten varmes den med i ovnen og pizzaen bages på den. Alternativt kan du bruge en bageplade, som du lader blive i ovnen, til den er godt varm. Læg forsigtigt din pizza over på den og bag den i den varme ovn

Print Friendly