Fransk bistrostemning på terrassen

Selv om jeg holder ferie i Danmark i år, kan menuen stadig godt dufte og smage lidt af fremmede himmelstrøg. Med et par kilo blåmuslinger og nogle gode faste kartofler skal der ikke meget køkkenarbejde til, før der er fransk bistrostemning på terrassen.

Pomfritterne tilbereder jeg i ovnen, hvor de passer sig selv, og hele herligheden serverer jeg med en rørt aïoli. Aïoli er en hjemmerørt mayonnaise med hvidløg, og selv om det egentligt ikke er strengt nødvendigt, så synes jeg, det smager godt som tilbehør.
Når du rører en mayonnaise, skal ingredienserne have samme temperatur for at undgå, at mayonnaisen skiller. Jeg sørger for, at det hele har stuetemperatur, inden jeg går i gang – og så lykkes den hver gang.
Hvis du ikke er til hvidløgsmayonnaise, men stadig gerne vil servere en dip til, så kan du i stedet røre en kold sauce af creme fraiche med presset hvidløg, lidt sød sennep, salt og peber.

Det er sommermad lige efter mit hoved. Og hvis jeg skal hæve måltidslykken lidt, så kommer der også en skål grøn salat med vinaigrette på bordet… og selvfølgelig et glas kølig hvidvin.

Moules frites
Af Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Til 4 personer

Pommes frites:
1 kg faste store kartofler
1-2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 tsk. fint salt

Aioli:
2 pasteuriseret æggeblommer (1 bæger)
2 fed hvidløg
saft af 1/2 citron
1 1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
salt og peber

Moules:
4 gulerødder
2 skalotteløg
1 rød chili
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 fed hvidløg
2 kg blåmuslinger
2 dl tør hvidvin
1 bundt persille

Pommes frites: Tænd ovnen på 225 grader varmeluft. Skræl kartoflerne og skær dem i stave ca. 1 x 5 cm. Vend kartoflerne med olien og fordel dem på en bageplade med bagepapir. De skal ligge adspredt, for at de bliver sprøde. Drys med salt og steg kartoflerne i ca. 30 min.

Aïoli: Pisk æggeblommer med presset hvidløg og citronsaft. Tilsæt olien dråbevis, mens der piskes til en tyk mayonnaise. Smag til med salt og peber.

Rens muslingerne godt og fjern skægget. Kasser de muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod kanten af vasken. Skræl gulerødder og skær i tændstiktynde strimler. Hak løgene fint. Flæk chilien, skrab kerne ud og snit chilien fint.
Varm olien op i en stor gryde. Tilsæt gulerødder, løg, chili og presset hvidløg. Steg grøntsagerne et øjeblik. De må endelig ikke blive brændte. Tilsæt muslinger og hæld hvidvin ved. Damp muslingerne under låg i ca. 5 min. til de åbner sig.
Skyl og hak persillen og drys over muslingerne. Server med pommes frites og Aïoli.

Print Friendly