Vinderne af Valentine-konkurrencen

Hvor var det fantastisk at læse de overvældende mange kommentarer og høre om alle jeres lakridsfavoritter. Hvor er der dejlig mange af jer, som har fået øjnene op for gourmetlakridserne, men som stadig også elsker en god stærk Piratos.
Tusind tak til alle jer der deltog. Desværre er der kun plads til fem heldige vindere i lodtrækningen:
By Busk
, Frk. Sveske, Vibeke Rasmussen, Jimmy Jørgensen og Katrine H.
Send straks jeres adresser til madskribent@lonekjaer.dk/wplone, så sender jeg de skønne chokoladeæsker til jer.

Og ¨Hvad skal vi spise i aften?¨
Det spørgsmål er der sikkert rigtig mange, som stiller os selv eller de øvrige medlemmer af familien i løbet af ugen. Derfor er det også titlen på en af mine temasider, som jeg hver måned har i Magasinet Liv.

Udgangspunktet for at lave en inspirerende madside som denne er, at jeg ser på den mad, som de fleste af os rigtig godt kan lide. Her tænker jeg typisk på noget klassisk. For eksempel nogle velkendte livretter, som jeg så gentænker og giver et frisk, opdateret pust. Jeg tænker meget på, at det netop er til hverdag, de fleste af os savner inspiration og mangler modet til at sætte lidt fornyelse på menuen. Derfor er det her, jeg sætter ind og prøver at hjælpe den travle familie med lidt inspiration.

I løbet af det år, hvor Liv har eksisteret, har nogle af mine ¨nyfortolkede¨klassikere blandt andet omfattet ¨spansk¨ pølseret, moules frites, lasagne med ratatouille, boller i karry og mange andre lækre klassikere i nye klæder.
I øjeblikket er en af mine favoritter grønsagstærten, som har fået et comeback med sæsonens hippe og vitaminrige grønkål. Jeg syntes, grøntsagstærten er en fantastisk måde at få grønkål på, og når tærten suppleres med lidt sprødstegt bacon og laks, er der mad nok til hele familien – og måske også et stykke til madpakken næste dag.


Grønkålstærte med bacon og laks
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
4 personer

Tærtedej:
75 g grahamsmel
125 g hvedemel
1 tsk salt
75 g smør
1- 2 spsk koldt vand

Fyld:
200 g ribbet grønkål
100 g bacon i tern
1 fed hvidløg
salt og peber
2 laksefileter
75 g fetaost
3 æg
2 dl creme fraiche 9%

Bland grahamsmel, hvedemel og salt sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med koldt vand. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile ca. 30 minutter i køleskabet.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Træk det ene stykke bagepapir af og vend det andet med den udrullede mørdej nedad henover en smurt tærteform ca. 25 cm i diameter. Træk forsigtigt bagepapiret af og tryk dejen godt ned i formen, så den kommer op ad kanten. Prik dejen med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over bunden og fyld den med tørrede bønner eller tærtekugler. Bag bunden ved 200 grader i ca. 12 minutter. Fjern bønner / tærtekugler og bagepapir.

Rens grønkålen og snit den fint. Steg bacon næsten sprød på en stor tør pande. Tilsæt grønkål – den fylder meget, men falder sammen – og presset hvidløg. Steg kålen i ca. 5 min. til det er mør. Krydr med salt og peber.
Fjern skind fra laksen og skær fileterne i 3 – 4 stykker. Fordel laks og grønkål på den forbagte tærtebund. Pisk æg med creme fraiche og hæld æggemassen over tærten. Smuldr med fetaost og bag tærten i ovnen i ca. 25 min. til æggemassen er fast.  Server tærten med en skål salat og groft brød.

Print Friendly