Fantastisk brød med ølandshvede

For et par dage siden var jeg forbi den lille butik ved Lyngby Mølle. Dels for at tjekke om de solgte friskmalet mel, hvilket de ikke gør, men også for at se deres sortiment af mel. Jeg købte 2 poser med Ølandshvede fra Aurion.

Jeg er en meget passioneret bager og ølandshveden er ny for mig. Ølandshvede er en af de gamle hvedesorter, som har fået en renæssance. Den smager fantastisk og har samtidig et højere protein- og glutenindhold end almindelig hvede. Og det er godt, for det har stor betydning for, hvordan dejen arter sig under bagningen. Et højt glutenindhold giver et bedre elastisk netværk, som holder på luften under bagningen. Det betyder bl.a. at selvom dejen flader lidt ud under hævningen, så rejser den sig og bliver flot og fyldig under bagningen.

Brød med ølandshvede smager kraftigere end brød med hvedemel. De har en let, lækker sødme og en saftig krumme… Det ved jeg, fordi jeg i morges bagte de her lækre koldhævede ølandshvedebrød.

ØLANDSHVEDEBRØD
Af Lone Kjær

For at få et rigtig godt ølandshvedebrød med sprød skorpe og saftig krumme, skal dejen æltes længe og det kræver en røremaskine…

9 boller og 1 flutes

7 dl koldt vand
15 g gær
1 spsk groft salt
300 g groft ølandshvede
600 g ølandshvedemel
1 spsk ekstra jomfru olivenolie

1. Dag – Kom vandet i røreskålen til din køkkenmaskine og opløs gæren heri. Tilsæt salt og rør først groft ølandshvede og dernæst alm. ølandshvedemel i væsken. Lad nu røremaskinene røre dejen i min. 10 min. ved lav hastighed – gerne længere tid. Dryp olivenolie over dejen og stil den tildækket i køleskabet min. 10 timer.
2. Dag – Tag dejen ud af køleskabet. Dyp en stor spiseske i koldt vand og form 9 boller af dejen. Læg dem på et stykke bagepapir. Af resten af dejen formes skødesløst et flutes som lægges på et stykke bagepapir.
Lad brødene hæve 30 min. Pensl brødene med vand og drys med lidt mel.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad to bageplader blive varme inde i ovnen.
Løft nu forsigtigt bagepapir med boller og flutes over på de varme bageplader. Smid hurtigt et glas koldt vand ind i bunden af ovnen og luk ovnlågen. Bag brødene i 20-25 min.

Print Friendly