Grønkål á la River Café

Lige nu er der masser af frisk økologisk grønkål i butikkerne og ovenikøbet til rimelige penge. Jeg hører til blandt dem, som er vild med grønkål… og det er ikke kun fordi den er sund og smækfuld af vitaminer. Grønkål har nemlig en utrolig lækker sprødhed og er meget velsmagende. Derfor har den de senere år fået en særlig plads i mit madglade hjerte.

Selvom vi bedst kender grønkål fra grønlangkål og grønkålssuppe, så har den rigtig mange andre anvendelsesmuligheder. Jeg synes grønkål smager bedst, når den blancheres eller serveres rå og fintsnittet i efterårets og vinterens mere grove salater. Den eftertragtede sprødhed er efter min smag helt perfekt i en salat med tynde skiver jordskokker, æbler og en god vinaigrette eller vendt med kogt perlespelt, bagte rødbeder og nødder. Den fintsnittede kål kan iøvrigt også serveres i en cremet ricotto… det er altså også rigtig godt.


I går var tiden knap og med en pose øko grønkål ved hånden besluttede jeg mig for at lave ‘Rigatoni med grønkål, bacon og parmesan´. En rigtig skøn pastaret med få enkle, lækre ingredienser. Opskrift har jeg fra Carsten Kyster, og retten stammer fra hans tid på River Cafe i London. Den smager fantastisk og selv min yngste på tre er meget begejstret (måske fordi han ved, at han får STORE muskler af grønkål!). Retten er lidt spicy og det klæder grønkålen rigtig godt. Jeg tilsatte lidt frisk revet citronskal før servering, men ellers holdt jeg mig næsten til opskriften.


Rigatoni med grønkål, bacon og parmesan
Af Carsten Kyster

4 personer

400 g rigatoni pasta
400 g grønkål
2 fed hvidløg
1-2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1 piripiri- chili eller 1-2 knsp. chiliflakes
200 g pancetta eller bacon
40 g parmesan
salt og friskkværnet peber

Kog pastaen som angivet på emballagen. Rens grønkålen, skære den grove stok fra og snit kålen groft. Giv grønkålen et hurtigt opkog i en gryde med vand og skyl den derefter i koldt vand. Vrid kålen fri for vand. Snit hvidløgsfeddene fint og steg dem gyldne i olien på en varm pande. Vend grønkålen i og steg ved svag varme i ca. 3-4 min. sammen med finthakket chili. Skær pancetta eller bacon i tern og vend i kålen – den stegte jeg først på en anden pande så den er sprød, når den tilsættes – sammen med pasta. Smag til med salt og peber. Server med friskhøvlet parmesanost og evt. friskrevet citronskal.

Print Friendly