I søndags bagte jeg igen brød med kamutmel. Denne gang faldt valget på ‘kernesunde boller’ – som iøvrigt intet har med Kernesund familie at gøre – en opskrift, som jeg har udviklet til magasinet LIV i forbindelse med en artikel om fuldkorn.
Som jeg tidligere har nævnt, har jeg en svaghed for kamutmel – eller kæmpedurum som det også kaldes – fordi det har en fantastisk bageevne og giver nogle meget saftige brød.
De ‘kernesunde boller’ bestod af en koldhævet dej med kerner, grovvalsede havregryn, hvedemel og selvfølgelig kamutmel. Ingredienser som giver brød med fylde, god smag og ikke mindst masser af fuldkorn.
At røre en dej sammen som hæver koldt natten over, er en meget simpel bagemetoder. Med mindre du har en røremaskine kræver det gode muskler at røre en dej i lang tid, men for nogen er det ren meditation… og god styrketræning. Derudover kræver det kun et minimum af planlægning, er tidsbesparende og mens dejen hæver koldt natten over, får mælkesyrebakterierne tid til at udvikle sig og det betyder mere smag og bedre krumme. Oveni kan du nemt høste stor popularitet hos dine medspisere, når du disker op med nybagt brød en søndag morgen.
Kernesunde boller
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
12 stk.
3 dl vand
2 1/2 dl yoghurt naturel
15 g gær
1 spsk. groft salt
2 spsk. sirup eller honning
75 g blandede kerner og frø fx hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner
200 g kamutmel 100% fuldkorn fås fra Urtekram i velassorterede supermarkeder og i helsekostforretninger
100 g havregryn fx grovvalsede
ca. 300 g hvedemel
1 æg til pensling
ca. 50 g grovvalsede havregryn til drys
Hæld vand og yoghurt naturel i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sirup, kerner og frø. Rør dernæst kamutmel, havregryn og til sidste hvedemel i dejen. Ælt til dejen godt og længe til den har en sammenhængende konsistens, men stadig er let klistret. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.
Vend forsigtig dejen ud på et bord drysset med mel. Form til en firkant ca. 30 x 30 cm og skær dejen ud i 12 stykker / tern med en skarp kniv. Læg bollerne på to bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
Tænd ovnen på 225 grader.
Pensl bollerne med æg og drys med havregryn. Bag en plade af gangen i midten af ovnen i 10 min. Sænk derefter varmen til 200 grader og bag i yderligere 10 min. Afkøl bollerne på en bagerist.
Lene
maj 11, 2011 -
De lyder for gode til IKKE at komme ind i mit repetoire af opskrifter på boller – Mandens herre-kortklub må blive smagsdommere på dem! Lene
Louises lakridser
maj 12, 2011 -
Jeg har fundet Kamutmel i en helsebutik. Juhu! Lavede derfor en tøm-skabe-og-skuffer omgang boller i går. De blev fantastiske, når jeg selv skal sige det… Hurra for kamut og for Lone, der introducerede det for mig. Kh Louise
Mie
jul 27, 2011 -
Tip: Når jeg skal laver boller der skal “sættes” på bageplade med en ske, bruger jeg en is-kugle-ske (med fjeder). Det er nemmere, hurtigere og giver boller af mere ensartet størrelse.
Når en klump dej er sat på pladen med en isske, får den lige et tryk med bagsiden af skeen, så den bliver lidt større i omkreds.
Tanja
nov 28, 2011 -
Det er virkelige nogle goder boller!!
Jeg er gået i gang med at eksperimentere med surdej og vil i den forbindelse høre dig, Lone, om du har en ide til hvor meget surdej (hvor mange dl.) jeg skal bruge til denne opskrift??
kh
Tanja
Lone Kjær
nov 29, 2011 -
Hej Tanja,
Hvis du vil bruge surdej til bollerne, så vil jeg tro, at du kan erstatte vandet med en tilsvarende mængde surdej og selvfølgelig undlade gær. Afhængig af hvilken surdej du anvender, skal du muligvis også ændre fremgangsmåden.
Jeg vil meget gerne høre, hvordan det går, så skriv endelig og fortæl mig mere om dine eksperimenter.
Rigtig god fornøjelse.
KH Lone