Sådan her kan en rigtig fødselsdagslagkage se ud, hvis du vil give den fuld gas, og der ikke skal spares på hverken fløde, smør eller god chokolade.
Da jeg blev bedt om at lave tre fødselsdagskager til magasinet LIV, som i sidste måned fyldte 1 år, var lagkagen her min absolut foretrukne. Den er smuk, iøjefaldende og blæret at servere for gæster, som sætter pris på at få en rigtig himmerigsmundfuld.
Denne meget enkle, men uimodståelige lagkage gemmer på luftige, hjemmebagte sukkerbrødsbunde lagt sammen med hindbærmarmelade og en fløjsblød chokoladeganache med Valrhona chokolade. Ganachen har jeg lært at lave på Valrhonas chokoladeskole, hvor den primært anvendes til macarons, men den smager altså også fantastisk i en lagkage.
Ved første øjekast ser kagen meget imponerende og måske også lidt svær ud, men hvis du følger fremgangsmåden er den nem at lave. Den smukke pynt består af marcipan og masser af flødeskumspynt. Sidstnævnte kan laves med en sprøjtepose med stjernetylle. Jeg snyder lidt og køber både marcipanroser og grønne marcipanblade hos specialkoebmanden.dk, som også sender ud.
Luksuslagkage med hindbær og chokoladeganache
Af Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
1 lagkage ca. 12 stykker
Lagkagebunde:
3 æg
120 g sukker
100 g hvedemel
2 tsk bagepulver
Chokoladeganache:
3 dl piskefløde
50 g honning
190 g Valrhona Guanaja 70%
ca. 2 dl hindbærmarmelade
Glasur:
100 g flormelis
1 spsk kakaopulver
2 spsk kogende vand
Pynt:
2 dl piskefløde
100 g marcipan
5 marcipanroser
5 marcipanblade
Lagkagebunde: Pisk æg og sukker hvidt og skummende ca. 10 min. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i æggemassen, uden at luften røres ud. Fordel dejen i en springform på 24 cm diameter beklædt med bagepapir, og bag bunden ved 175 grader nederste rille i ca. 30 min. Mærk efter med en kødnål om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages den lidt længere tid. Tag bunden ud og afkøl, før den deles i tre lige store dele.
Ganache: Kom fløde og honning i en gryde og varm op til kogepunktet. Honningen skal smelte. Afkøl fløden en smule.
Smelt chokoladen i en anden skål ved svag varme. Hæld først 1/3 af fløden i chokoladen og rør i cremen med en dejskraber til der opstår en emulsion og blandingen bliver smuk, blank og tyk. Gentag med endnu 1/3 af fløden. Tilsidst hældes resten af fløde i, og cremen røres til en blank og smørbar konsistens. Stil cremen i køleskabet i ca. en halv time, til den er arbejdsklar.
Læg en lagkagebund på et kagefad, smør halvdelen af hindbærmarmelade på bunden og top med halvdelen af ganachen. Læg en lagekagebund over og smør med resten af hindbærmarmeladen. Fordel resten af ganachen over og læg den sidste lagkagebund på.
Rør flormelis med kakaopulver og vand til en glasur. Dekorer kagens øverste lag.
Rul marcipanen ud til et bånd, der er lige så bredt, som kagen er høj. Kom marcipanbåndet rundt om kagen.
Pisk fløden til skum. Kom flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetylle og pynt kagens top, der hvor glasuren møder marcipanbåndet. Pynt med marcipanroser og blade.
Pernille
mar 13, 2012 -
UUUUUUUUHHHHHHMMMMMMMMMMMM !
Den må jeg bare lave næste gang vi har fødselsdag i familien… bare ærgeligt det først er til september… men mon ikke man kan finde en anledning i mellemtiden.
KH
Pernille
Lone Kjær
mar 13, 2012 -
Hej Pernille,
Du kan umuligt vente med at lave lagkagen til september. Mon ikke du kan finde en god anledning til at forkæle familien med lidt kage?
Kh Lone
Anja
mar 13, 2012 -
Tror den skal indgå i store-kage-fredag med min veninde :o)
Lone Kjær
mar 13, 2012 -
Hej Anja,
Jeg er sikker på, at du vil høste stor popularitet hos veninderne, hvis du disker op med denne lagkage.
Bedste hilsner
Lone
EVA
mar 13, 2012 -
NEJ HVOR SER DEN FIN UD -OG SMAGER SIKKERT HIMMELSK, DEN SKAL PRØVES I NÆR FREMTID UHM LAGKAGE AF DENNE SLAGS ER LIGE MIG
KH EVA
Lone Kjær
mar 13, 2012 -
Tak Eva.
Kagen smager himmelsk… og er luksus, hvis man har en svaghed for lagkage og god chokolade.
Bedste hilsner
Lone
Susanne Guldbrandsen
mar 14, 2012 -
Fantastisk flot lagkage…… den kan sætte gang i kage-fantasien. Godt vi har masser af fødaselsdage i familien de næste måneder :-)
Laura R
mar 16, 2012 -
Ummmmm den ser lækker ud – og jeg er ellers normalt ikke så meget til lagkager
Ditte
mar 29, 2012 -
Har været på jagt efter Valrhona Guanaja 70%, men har forgæves ikke kunne finde det, så har købt en anden bedre mørk chokolade 70 %. Tror du det kan gå? :-)
Lone Kjær
mar 30, 2012 -
Hej Ditte,
Du kan sagens bruge en anden god mørk chokolade 70% i stedet for Valrhona.
Rigtig god fornøjelse med kagen.
Bedste hilsner
Lone
Ditte
mar 30, 2012 -
Det lyder bare fint – lige et sidste spørgsmål, er det hvid marcipan du har brugt rundt omkring lagkagen eller bare alm?
Skal igang med lagkagen på Søndag, da der skal holdes fødselsdag :-)
På fårhånd tak :-)
Ditte
Lone Kjær
mar 31, 2012 -
Det er helt almindelig marcipan, som jeg har rullet ud.
God fornøjelse med kagen.
Og god påske.
Nakugo
aug 14, 2014 -
Hvornår er det bedst at lave den, dagen før eller…?
Lone Kjær
aug 14, 2014 -
Den bliver rigtig godt, hvis du laver den dagen før den skal serveres:-)